AKTUELNO

Kina je prihvatila da ‘značajno uveća’ kupovinu američke robe i usluga, navodi se u današnjoj zajedničkoj izjavi posle trgovinskih razgovora dve ekonomske sile koje pokušavaju da smanje trgovinske tenzije.

Takođe, usaglašeno je i "značajno povećanje" američkog izvoza poljoprivrednih i energetskih proizvoda, kao i veći napori za povećanje trgovine proizvodima i uslugama.

U izjavi nije navedeno za koliko će Kina povećati kupovinu američkih proizvoda.

Takođe, nije rečeno ni da li su razgovori doveli do napretka u smirivanju trgovinskih sukoba dve najveće svetske ekonomije. Vašington i Peking su pretili milijardama dolara kaznenih taksi.

U izjavi se navodi da su se dve zemlje saglasile o potrebi za "efikasnim merama" za smanjenje američkog trgovinskog deficita i jačanju saradnje u zaštiti intelektualne svojine.

Jedan od ciljeva vlade predsednika Donalda Trampa je da navede Kinu na korake koji bi smanjili deficit SAD u trgovini s Kinom za najmanje 200 milijardi dolara do kraja 2020.

Razgovore je s kineske strane vodio vicepremijer Lie He, dok su SAD predstavljali, pored ostalih, ministar finansija Stiven Mnučin, ministar trgovine Vilbur Ros i trgovinski izaslanik Robert Lajthajzer.

Pročitajte još: Drama u Teksasu: Eksplozija u hemijskom postrojenju, na desetine povređenih (VIDEO)

#Amerika

#Ekonomija

#Kina

#kupovina

'