AKTUELNO

Državni sekretar SAD Majk Pompeo danas je zapretio Iranu 'najsnažnijim sankcijama u istoriji' ukoliko ne dođe do promene kursa vlade u Teheranu, ali je dodao da je Vašington spreman da ukine sve sankcije i uspostavi pune diplomatske i trgovinske odnose ako Iran napravi 'velike promene', javlja AP.

On je to kazao prilikom izlaganja strategije administracije predsednika Donalda Trampa na ograničavanju nuklearnog programa Irana i protivljenju drugim aspektima ponašanja Teherana u regionu nakon Trampovog povlačenja i nuklearnog sporazuma s Iranom potpisanog 2015. godine.

Pompeo je ovaj sporazum nazvao "gubitničkim" i naveo da je on imao ogromne reperkusije širom Bliskog istoka.

Šef Stejt departmenta je u govoru koji je održao u konzervativnoj Fondaciji "Heritidž" (Heritage Foundation) rekao da je Iran "nastavio marš širom Bliskog istoka" od 2015. i kazao da se administracija bivšeg američkog predsednika Baraka Obame "kladila" na to da će Iran prestati sa nečasnim akcijama i pridržavati se globalnih normi.

Pompeo je izneo tvrdnju da se Tramp povukao iz sporazuma koji nije uspeo da Amerikancima garantuje bezbednost od rizika koje nosi Iran. Po oceni Pompea, taj sporazum je "svet doveo u rizičnu situaciju zbog fatalnih propusta koje je imao".

Ovo je prvi Pompeov veliki politički govor od preuzimanja funkcije šefa američke diplomatije.

AP je ranije objavio da novi Trampov plan stiže u vreme kada su evropske zemlje, potpisnice sporazuma sa Iranom, besne zbog Trampove jednostrane odluke da se povuče iz tog sporazuma.

Evropske zemlje obećavaju da će zaštiti svoja preduzeća od ponovo uvedenih američkih sankcija, a pokazale su malo interesa da požure da pomognu Vašingtonu da postigne nov dogovor s Iranom.

Šef odseka za planiranje politike Stejt departmenta Brajan Huk , međutim, smatra da se SAD i Evropa više slažu, nego što se ne slažu.

On je rekao da SAD vide priliku da prošire saradnju sa zemljama, koje dele američke brige o ponašanju Irana.

#Iran

#Majk Pompeo

#Sankcije

'