AKTUELNO

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa uvela je sankcije petorici Iranaca zbog, kako je navedeno, podržavanja šiitskih pobunjenika u Jemenu.

Oni se nalaze na "crnoj listi" američkog Ministarstva finansija jer su, kako je saopšteno, pobunjenicima Huti obezbedili stručnu pomoć koja im je omogućila da lansiraju rakete u susednu Saudijsku Arabiju.

Njih petorica su pripadnici ili su na neki drugi način povezani sa Iranskom revolucionarnom gardom, navela je agencija AP.

Američki državni sekretar Majk Pompeo zapretio je u ponedeljak Iranu "najtežim sankcijama u istoriji" ako vlada u Teheranu ne promeni kurs kojim se kreće.

Pompeo od Irana, pored ostalog, zahteva da obustavi podršku pobunjenicima Huti u Jemenu i libanskom Hezbolahu, palestinskom Hamasu i sirijskoj vladi.

Predsednik SAD Donald Tramp saopštio je 8. maja da se ta zemlja povlači iz sporazuma koji je u julu 2015. godine, posle dugih teških pregovora sa Iranom, potpisalo šest velikih sila - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka.

Pročitajte još: Pariz: Sukobi policije i grupe mladih (FOTO)

#Iran

#Jemen

#SAD

#Sankcije

'