AKTUELNO

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan čestitao je Nikolasu Maduru na ponovnom izboru za predsednika Venecuele.

Zvaničnici Erdoganove kancelarije saopštili su da je turski predsednik kasno sinoć pozvao Madura, čime je, kako konstatuje AP, Turska postala jedna od malobrojnih zemalja koje su priznale rezultate izbora u Venecueli koje su SAD nazvale "farsom".

Tokom telefonskog razgovora Maduro i Erdogan su "naglasili odlučnost za razvijanje odnosa u svim oblastima", preneo je AP.

Evropska unija je saopštila da izbori u Venecueli, na kojima je Maduro osvojio novi šestogodišnji predsednički mandat, nisu ispunili međunarodne standarde i poručila da će razmotriti svoj odgovor.

- EU i njene države članice razmotriće usvajanje adekvatnih mera - navodi se u saopštenju bloka, ali se ne obrazlaže detaljnije kakav će odgovor biti.

U saopštenju se ocenjuje da su predsednički i regionalni izbori u Venecueli sprovedeni bez nacionalnog dogovora o izbornom kalendaru, kao i bez ispunjavanja minimalnih međunarodnih standarda za verodostojan proces, preneo je Rojters.

Maduro je osvojio novi šestogodišnji predsednički mandat na izborima održanim u nedelju, ali njegovi glavni protivnici te izbore ne priznaju, tvrdeći da je izborni proces bio praćen mnogobrojnim neregularnostima.

#Nikolas Maduro

#Redžep Tajip Erdogan

'