AKTUELNO

Nastavnik je upucan tri puta dok je sprečavao naoružanog učenika da napravi masakr tako što ga je oborio na pod.

Američki predsednik Donald Tramp zahvalio je danas nastavniku Džejsonu Simenu iz Indijane koji je sprečio naoružanog učenika da napravi masakr u učionici. Simen (29), nastavnik u školi u Noblsvilu u američkoj saveznoj državi Indijana, operisan je nakon što je tri puta upucan dok je sprečavao naoružanog učenika da napravi masakr tako što ga je oborio na pod.

- Hvala veoma hrabrom nastavniku i heroju Džejsonu Simenu iz Noblesvila u Indijani za njegov herojski potez spasavanja toliko dragocenih mladih života. O njegovoj brzoj i refleksnoj reakciji se govori širom sveta - poručio je Tramp na Tviteru, prenosi AP.

Lokalni mediji kontaktirali su Simenovog brata Džeremija koji živi u Arizoni i koji je za "Indijanapolis star" kazao da je Džejson nakon pucnjave bio u svesnom stanju i da je razgovarao sa suprugom, kazavši joj da je "ok", prenela je američka agencija.

Brat je rekao da je Simen igrao američki fudbal dok je studirao na Univerzitetu južnog Ilinoisa i to na poziciji "difensiv end", odbrambenog igrača koji juri da obori protivničkog "kvoterbeka", kao i da nikada nije bio osoba koja bi pobegla od gužve. Neimenovani učenik je u petak ujutru je ušao u učionicu za vreme kontrolnog zadatka noseći u rukama dva pištolja, nakon što je prethodno zamolio da izađe sa časa.

U pucnjavi je osim Simena ranjena i jedna učenica koja je hospitalizovana, a napadač je uhapšen. Učenik sedmog razreda Itan Stounbrejker ispričao je da je Simen verovatno sprečio veća ranjavanja tako što se suprotstavio napadaču.

- Naš nastavnik je odmah potrčao ka njemu, izbio mu pištolj iz ruke i oborio ga na pod. Da nije bilo njega, sigurno bi među nama bilo još ranjenih - kazao je Stounbrejker.

Vlasti veruju da je napadač delovao sam, ali nisu pružili više informacija o njemu. Na objavljenom snimku iz helikoptera prikazani su učenici kako izlaze iz škole i ulaze u autobus. AP podseća da je pre nedelju dana u Santa Feu u Teksasu dogodio napad na školu u kojem je ubijeno osam učenika i dvoje nastavnika.

#Donald Tramp

#masakr

'