AKTUELNO

Iran neće više u potpunosti sarađivati s inspektorima za atomsku energiju dok se ne reši zastoj u vezi s nuklearnim sporazumom te zemlje i svetskih sila, poručio je danas u Beču izaslanik Teherana u Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju (IAEA) Reza Nadžafi.

Obraćajući se ispred mesta gde je održan kvartalni sastanak upravnog odbora IAEA u Beču, Nadžafi je naglasio da strpljenje Teherana da se spasi dogovor, uz evropske napore, nije neograničeno, i istakao da je Iran dao rok od nekoliko nedelja Nemačkoj, Francuskoj i Britaniji da to učine.

- Nekoliko nedelja znači nekoliko nedelja, a ne nekoliko meseci - rekao je Nadžafi.

Istovremeno je odbacio pozive IAEA da Teheran uloži dodatne napore u saradnji s inspektorima te agencije i naglasio da, iako se zastoj zbog dogovora nastavlja, "niko ne bi trebalo da očekuje da Iran primeni dodatne dobrovoljne mere".

- Ali, treballo bi da naglasim, da to ne znači da će Iran sada ponovo otpočeti bilo kakve aktivnosti, koje su u suprotnosti s sporazumom. To su samo pripremni radovi - poručio je Nadžafi.

IAEA je saopštila da se Teheran pridržava svojih obaveza, ali je pozvala na "pravovremenu i proaktivnu saradnju" kako bi se obezbedio pristup inspektorima.

Prethodno su se evropske zemlje potpisnice nuklearnog sporazuma sa Iranom obratile visokim zvaničnicima američke administracije pismom u kojem su naglasile svoju privrženost sporazumu koji je Vašington napustio i zatražile od SAD da poštede dodatnih sankcija evropske kompanije koje posluju u Iranu.

U pismu datiranom 4. juna, evropski ministri iz Nemačke, Francuske i Britanije istakli su ključne oblasti u kojima žele izuzeće, kao što su sektor farmaceutike, zdravstvene zaštite, energetike, civilne avijacije, infrastrukture i bankarstva.

- Eventualno povlačenje Irana (iz nuklearnog sporazuma) još više bi destabilizovalo region u kojem bi dodatni sukobi značili katastrofu - naveli su ministri spoljnih poslova i finansija i jedan visoki zvaničnik EU u pismu američkom ministarstvu finansija i državnom sekretaru u koji je Rojters imao uvid.

#Evropa

#Iran

'