AKTUELNO

Nemačka, Belgija, Južnoafrička Republika, Dominikanska Republika i Indonezija izabrane su danas za nestalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Generalna skupština UN glasala je za izbor nestalnih članica na dvogodišnji period, počevši od 1. januara 2019. godine, prenele su zapadne agencije.

Predsednik Generalne skupštine UN Miroslav Lajčak saopštio je rezultate tajnog glasanja tog 193-članog svetskog tela.

Nemačka, Belgija, Južnoafrička Republika i Dominikanska Republika dobile su preko 180 glasova, a Indonezija je osvojila 144 glasa.

Savet bezbednosti je jedino telo UN koje može da donese pravno obavezujuće odluke i ima moć da uvede sankcije i odobri upotrebu sile.

Savet bezbednosti UN ima pet stalnih članica (SAD, Rusiju, Kinu, Veliku Britaniju i Francusku), dok preostalih deset članica Generalna skupština sa 193 zemlje bira na period od dve godine, sa zamenom pet članica svake godine.

Osvajanje mesta u Savetu bezbednosti predstavlja vrhunac dostignuća za mnoge države, jer im daje snažan glas u pitanjima koja se tiču međunarodnog mira i bezbednosti, a koja se kreću od sukoba u Siriji, Jemenu i Južnom Sudanu, do nuklearne pretnje koju predstavlja Severna Koreja i napada ekstremističkih organizacija poput Islamske države i Al Kaide.

#Savet bezbednosti

'