AKTUELNO

Najmanje četiri Palestinca ubijena su danas, a više od 100 ih je ranjeno izraelskom vatrom, tokom masovnih protesta kraj granične ograde izmedju pojasa Gaze i Izraela, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Na granici pojasa Gaze i Izraela svakog petka od 30. marta održavaju se masovne demonstracije Palestinaca protiv izraelske blokade Gaze koja traje od 2007. godine, a zahtevaju i pravo na povratak Palestinaca izbeglih sa teritorije današnjeg Izraela u ratu 1948. godine.

Ministarstvo je saopštilo da je na današnjim protestima, na kojima su učestvovale hiljade, ukupno povredjeno više od 600 Palestinaca, prenosi Asošiejted pres.

Medju ubijenim demonstrantima je jedan dečak, a medju više od 100 ranjenih vatrenim oružjem je i fotograf agencije Frans pres, naveli su palestinski zvaničnici.

Palestinci su na izraelske vojnike s druge strane granične ograde bacali kamenice i puštali zmajeve sa zapaljivim materijalom, i kotrljali zapaljene gume.

Izrael tvrdi da lideri vladajućeg palestinskog Hamasa koriste proteste da bi izvodili napade.

Izraelska vojska je saopštila da se danas do 17.00 po loklanom vremenu oko 10.000 ljudi okupilo na pet lokacija da protestuje.

Izrael je očekivao da današnji protest bude masovan kao demonstracije 14. maja, na dan otvaranja Ambasade SAD u Jerusalimu, kada je poginulo više od 60 Palestinaca, navode izraelski mediji.

Od početka masovnih protesta 30. marta poginulo je više od 120 palestinskih demonstranata, a gotovo 3.800 ranjeno je izraelskom vatrom. Prema navodima palestinskog Ministarstva zdravlja, većina poginulih i ranjenih nije bila naoružana, navodi Asošiejted pres.

#Granica

#Palestina

'