AKTUELNO

Viktor Orban je, na konferenciji za novinare, rekao da su Austrija i države Višegrad grupe saglasne da je neophodna zaštita spoljne granice EU.

Austrija, koja od 1.jula preuzima predsedavanje EU, i zemlje Višegrad grupe žele izbegličke centre van Unije, saopštio je premijer Mađarske Viktor Orban nakon današnjeg sastanka u Budimpešti.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da su Austrija i države Višegrad grupe saglasne da je neophodna zaštita spoljne granice EU.

- Pet država su saglasne da Evropa mora biti u stanju da svoje granice štiti i osigura bezbednost svojim građanima - objasnio je Orban.

Mađarski premijer izrazio je nadu da će Evropa nakon predsedavanja Austrije EU biti bezbednija. Jedinstvene su države Višegrad grupe i Austrija o rešenju za usposatvljanje centara za izbeglice izvan EU, rekao je Orban.

Međutim, postoje nesuglasice između Austrije i članica Višegradske grupe oko kvote za prijem izbeglica.

Orban se, takođe, distancirao od mini Samita EU o migrantskom problemu, koji je zakazan u nedelju u Briselu.

- Savet EU, a ne Evropska komisija, trebalo bi da organizuje Samit EU na tu temu - kritikovao je on, poručivši nemačkoj kanelarki Angeli Merkel da unutrašnjo-politički problemi ne treba da vode ka "panevropskoj žurbi".

Najavio je i da zemlje Višegrad grupe neće učestvovati na mini Samitu EU o migrantskom problemu zakazanom u nedelju.

#Austrija

#Mađarska

'