AKTUELNO

Preliminarni rezultati predsedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, na osnovu oko 80 odsto prebrojanih glasova, pokazuju da aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan i njegova Stranka pravde i razvoja (AKP) ubedljivo vode u izbornoj trci.

Na predsedničkim izborima Erdogan je osvojio 54,27 odsto glasova, pokazuju rezultati na osnovu 80,1 odsto prebrojanih glasova, prenosi Rojters pozivajući se na turske medije.

Ukoliko Erdogan ostane na više od 50 odsto osvojenih glasova, on će u prvom krugu ponovo biti izabrana za predsednika Turske. Erdoganov glavni protivkandidat iz redova opozicije, Muharem Indže, dobio je 29,9 odsto glasova.

Kada je reč o rezultatima parlamentarnih izbora, Erdoganova Stranka pravde i razvoja osvojila je 43,8 odsto glasova, pokazuju rezultati na osnovu 80,5 odsto prebrojanih glasova.

Njen saveznik, Stranka nacionalnog pokreta (MHP), dobila je 11,52 odsto glasova, dok je glavna opoziciona, Narodna republikanska partija, osvojila 21,84 odsto glasova, navode mediji.

Prokurdska Narodna demokratska partija osvojila je 10,28 odsto glasova, čime je nešto iznad cenzus od 10 odsto za ulazak u parlament, pokazuju preliminarni rezultati.

#Izbori

#Redžep Tajip Erdogan

'