AKTUELNO

Vodeće grupacije iz oblasti automobilske industrije upozorile su danas američku administraciju da bi uvođenje 25-procentnih tarifa na uvozne automobile prouzrokovalo gubitak više stotina hiljada radnih mesta u auto-sektoru i drastično povećanje cena vozila.

Iz Asocijacije svetskih proizvođača automobila, koja predstavlja vodeće strane proizvođače vozila kao što su Tojota, Folksvagen, BMW i Hjundai, navode da bi tarife naštetile automobilskim kompanijama, ali i američkim potrošačima, prenosi Rojters.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa je u maju pokrenula istragu o efektima uvoza automobila po nacionalnu bezbednost SAD, a Tramp je u više navrata zapretio brzim uvođenjem tarifa.

- Najveća pretnja u ovom trenutku po američku automobilsku industriju je mogućnost da administracija uvede carine na uvoz povezane sa ovom istragom - poručuju iz Asocijacije globalnih proizvođača automobila.

- Takve carine bi povećale cene za američke potrošače, ograničile njihov izbor i prigušile prodaju i proizvodnju vozila u SAD - dodaju iz te Asocijacije.

Tarife bi, umesto kreiranja novih radnih mesta, rezultirale gubitkom više stotina hiljada radnih mesta u oblasti proizvodnje i prodaje vozila u SAD.

Druga automobilska grupacija - Alijansa proizvođača automobila - apelovala je na američku administraciju da ne uvodi tarife, jer će, kako tvrdi, naštetiti ekonomskoj i nacionalnoj bezbednosti SAD.

#Automobil

#SAD

'