AKTUELNO

Savetnik turskog predsednika optužio je danas predsednika SAD Donalda Trampa da ugrožava dugotrajne odnose dve zemlje, pošto je Vašington uveo sankcije dvojici turskih ministara zbog pritvaranja američkog sveštenika.

Turska je pozvala SAD da promene odluku o finansijskim sankcijama ministrima pravde i unutrašnjih poslova, preneo je Asošiejtid pres.

Ankara je zapretila da će uzvratiti posle odluke kojom se na Tursku, ključnog saveznika u NATO, vrši pritisak da oslobodi sveštenika Endrua Bransona koji je optužen za špijunažu i podršku teroristima.

Sankcije su dodatno zategle napete odnose dve zemlje koje su saveznice u borbi protiv terorizma u Iraku i Avganistanu, ali koje imaju niz spornih međusobnih pitanja, uključujući podršku Vašintonu snagama sirijskim Kurda koje Ankara smatra teroristima. Odnosi su pogoršani i zbog nedavne osude u SAD turskog bankara zbog pomaganja Iranu da izbegne sankcije.

Ilnur Čevik, savetnik predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, rekao je Asopšijetid presu da Turska još razmatra moguće mere, ali da želi da "minimizira štetu".

- Svi su veoma razočarani. Niko nije očekivao ovakvo ponašenje prema dvojici ministara. Predsednik Tramp uzima veoma mali slučaj i ugrožava tursko-američke odnose i tursko-američko prijateljstvo - rekao je Čevik.

On je dodao da turska "ne spaljuje sve mostove i pokušava da ostavi mostove netaknute i da spasi štagod je ostalo od tih odnosa".

Bela kuća saopštila je juče da sankcije američkog Ministarstva finansija obuhvataju ministri pravde i unutrašnjih poslova koje smatra odgovornim za hapšenje sveštenika.

Vašington tvrdi da nema dokaza protiv Bransona i da je se prema njemu postupa "nepravedno".

- Predsednik Tramp vređa turski pravosudni sistem. On kaže da je sveštenik talac u Tuskoj. On nije talac - on je na suđenju u Turskoj - rekao je Čevik.

Prema sankcijama, svaka imovina ili udeo u imovini koja pripada ministru pravde Abdulamitu Gulu i ministru unutrašnjih poslova Sulejmanu Sojluu, koja je pod jurisdikcijom SAD, biće blokirana, dok će Amerikancima biti zabranjeno da posluju s njima.

Ministar finansija i Erdoganov zet Berat Albajrak je rekao da su sankcije "neprihvatljive" ali da će imati "ograničeni" efekat po Tursku i njenu privredu.

Vest o sankcijama uplašila je juče finansijska tržišta i turska lira je pala na rekordni nizak nivou.

Branson (50) je uhapšen u decembru 2016. godine posle pokušaja državnog udara uz optužbe za "zločine u ime terorističke grupe kojoj nije pripadao" i za špijunažu. Nedavno je prebačen u kućni pritvor iz zdravstvenih razloga. Mogao bi da bude osuđen na 35 godina zatvora.

#Donald Tramp

#SAD

#Savetnik

#Turska

'