AKTUELNO

Nemačka i Rusija moraju nastaviti da tragaju za rešenjem sukoba u Ukrajini, a sporazumi iz Minska ostaju osnova za rešenje, istakla je danas nemačka kancelarka Angela Merkel.

- Već dugo radimo na tome, a sporazumi iz Minska bili su i ostaju osnova za rešenje sukoba. Iako moram reći da još uvek nema stabilnog prekida vatre - izjavila je Merkel pre početka razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a prenosi ruska agencija Tass.

- Nadam se da će pre početka školske godine biti napravljen još jedan pokušaj kako bi se ostvario napredak - istakla je Merkel.

- Takođe ćemo razgovarati o mogućnosti pokretanja misije Ujedinjenih nacija koja će doprineti pomirenju - izjavila je Merkel, dodajući da je Nemačka spremna da doprinese tim naporima, u okviru "normandijskog formata".

Ranije danas, nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas je rekao da je Berlin spreman da "pruži novu dinamiku mirovnom procesu iz Minska".

redsednik Rusije Vladimir Putin je, pre početka sastanka sa Merkelovom, poručio da je Rusija spremna da nastavi rad na rešavanju ukrajinske krize, i izrazio nadu da će na tom planu biti ostvaren napredak.

- U kontekstu rešavanja ukrajinske krize, gde se, nažalost, uopšte ne ostvaruje napredak, mi smo skloni da naglasimo nedostatak alternative implementaciji sporazuma iz Minska, da iskažemo naš interes za rad u okviru normandijskog formata i u kontaktnoj grupi, kao i našu spremnost da nastavimo saradnju sa specijalnom misijom za monitoring UN-a - izjavio je Putin.

#Angela Merkel

#Ukrajina

'