AKTUELNO

Kina je danas podnela tužbu pred Svetskom trgovinskom organizacijom (STO) zbog tarifa koje su SAD uvele na 16 milijardi dolara vrednu kinesku robu, saopštilo je kinesko Ministarstvo trgovine.

Dve zemlje su od početka jula uvele uzajamne tarife na proizvode čija je ukupna vrednost 100 milijardi dolara, prenosi agencija Rojters.

Danas su stupile na snagu i dodatne više tarife na uzajamni uvoz automobila, fabričkih mašina i druge robe u vrednosti više milijardi dolara, čime se zaoštrio trgovinski spor između dve vodeće svetske ekonomije.

Do povećanja tarifa je došlo nakon što su se u Vašingtonu sastali trgovinski izaslanici dve zemlje na prvim pregovorima na visokom nivou u poslednja dva meseca, prenosi agencija AP.

Ranije najavlje 25-procentne carine, koje su danas stupile na snagu, primenjuju se na 16 milijardi dolara uvozne robe na obe strane, a među proizvodima koji podležu novim tarifama su automobili i metalni otpad iz Sjedinjenih Država, te kineske fabričke mašine i elektronske komponente.

#Amerika

#Kina

'