AKTUELNO

Ministarstvo odbrane Izraela objavilo je danas da kupuje nove unapređene rakete koje mogu da dosegnu bilo koju tačku na Bliskom istoku.

Nove precizne rakete kratkog i dugog dometa će, kako se očekuje, "značajno povećati sposobnosti Izraelskih odbrambenih snaga (IDF)" i osigurati veliku tačnost, navelo je Ministarstvo uz napomenu da je korišćena inovativna tehnologija.

- Mi činimo IDF jačom i savršenijom - rekao je ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman.

Izraelski mediji navode da je sporazum vredan više stotina hiljada dolara potpisan s izraelskim proizvodjačem oružja Izraelskom vojnom industrijom.

Takođe pišu da će rakete zemlja-zemlja koristiti protiv libanskog šiitskog Hezbolaha.

Ta proiranska organizacija je kako se veruje značajno ojačala svoje vojne sposobnosti i procenjuje se da ima arsenal od 100.000 do 120.000 kratko dometnih i projektila i raketa srednjeg dometa, te nekoliko stotina raketa dugog dometa.

Ranije ovog meseca Džeruzalem post je objavio da se Izrael ponovo sprema za rat s Hezbolahom i da se fokusirao na poboljšanje vojne tehologije i simulirao vojne vežbe na severu.

Granica između Izraela i Libana je bila relativno mirna od rata 2006. godine ali Izrael pomno nadgleda osetljvi region.

Gerilci Hezbolaha se kao i Iran u Siriji bore na strani sirijskog predsednika Bašara Asada.

Izrael posebno obraća pažnju na iranske konvoje za koje tvrdi da isporučuju oružje Hezbolahu i izraelske vazduhoplovne snage su ih više puta napale.

- Sporazum za raketni sistem će omogućiti pokrivenost u roku od nekoliko godina svake tačke u kratkim i dalekim dometima - rekao je Liberman o ovim raketama.

#Izrael

#Raketa

'