AKTUELNO

Španski premijer Pedro Sančes obećao je Kataloncima održavanje referenduma o novom statusu te pokrajine koja bi imala više autonomije, ali je istakao da je to referendum za veću autonomiju, a ne za nezavisnost.

Socijalistički premijer, koji je od dolaska na vlast 1. juna pokrenuo dijalog sa separatistički nastrojenim katalonskim predsednikom Kvimom Torom, kazao je za radio Kadena SER da bi dijalog Madrida i Barselone trebalo da dovede do "glasanja o jačanju autonomije Katalonije", prenosi Politico.eu.

- Radi se o referendumu o autonomiji, ne o samoodređenju - kazao je Sančes.

Separatisti traže referendum o samoodređenju, što španski premijer kategorički odbacuje kao mogućnost.

Katalonci su 2006. godine, tokom socijalističke vlade Hosea Luisa Rodrigesa Sapatera, sa 73 odsto glasova podržali širu autonomiju za Kataloniju i položaj "nacije", ali to je delimično ukinuto 2010. na Ustavnom sudu, što je dovelo i do jačanja separatističkih težnji.

- Katalonija trenutno ima status za koji nije glasala, i to je politički problem - rekao je Sančes.

Pristalice nezavisnosti organizovali su 1. oktobra prošle godine referendum, uprkoš zabrani tadašnje vlade koju je vodio Marijano Rahoj.

Nakon toga katalonski parlament je proglasio nezavisnost 27. oktobra, ali je region odmah stavljen pod direktnu upravu Madrida, a njeni lideri svrgnuti sa vlasti.

Bivši katalonski predsednik Karles Pudždemon nalazi se u egzilu u Belgiji kako bi izbegao sudski proces pokrenut u Španiji zbog optužbe za pobunu.

#Pedro Sančez

'