AKTUELNO

Nekoliko stotina radnika sa gradilišta trećeg aerodroma u Istanbulu, koji treba da bude otvoren krajem oktobra, uhapšeno je posle protesta o uslovima rada, saopštilo je nekoliko turskih sindikata.

- Uhapšeno je oko 500 radnika trećeg aerodroma - navela je Konfederacija sindikata (Disk).

Nekoliko stotina radnika protestovalo je u petak uveče ispred gradilišta aerodroma, jednog od brojnih ogromnih projekata koje je pokrenuo turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Skup je rasterala policija, a radnici su se žalili na nesreće na gradilištu zbog uslova rada i stanovanja, jer mnogi žive na samom gradilištu. Prema listu Džumhurijet, neki radnici su se žalili i na buve i stenice u krevetima baraka.

Preduzeće zaduženo za gradnju aerodroma navelo je da će se sastati s radnicima i da će biti preduzete mere što je moguće pre da se reše problemi na koje se žale radnici.

Za izgdranju aerodroma angažovano je oko 35.000 ljudi medju kojima 3.000 inženjera. Ministarstvo za saobraćaj saopštilo je u aprilu da je 27 radnika poginulo, od kojih 13 direktno u nesrećama na poslu.

Nekoliko radnika reklo je Frans presu da ima više stradalih od zvaničnih podataka. Aerodrom u Istanbulu će moći da primi oko 90 miliona putnika godišnje.

#Istanbul

'