AKTUELNO

Holandski NRC povezuje 20 od 39 biskupa i kardinala sa slučajevima zlostavljanja.

Više od polovine kardinala i biskupa, koji su u Holandiji služili u periodu od 1945. do 2010. godine, povezano je sa slučajevima zlostavljanja, objavio je ugledni holandski list NRC.

AP konstatuje da je time i holandska Katolička crkva uvučena u skandal seksualnog zlostavljanja i zataškivanja, koji potresa Katoličku crkvu širom sveta.

Holandski NRC povezuje 20 od 39 biskupa i kardinala sa slučajevima zlostavljanja, navodeći da su četiri biskupa učestvovala u zlostavljanju, dok je 16 visoko pozicioniranih sveštenika pomoglo pri premeštanju kolega, koji su optuženi za zlostavljanje, na nove lokacije.

Navodi holandskog lista, objavljeni za vikend izdanje, zasnovani su na izveštaju holadske Katoličke crkve iz 2011. godine o zlostavljanju, svedočenjima žrtava za istražnu komisiju i istraživanjima samog lista.

Oglasila se i holandska Katolička crkva, koja je u pisanom saopštenju navela da u slučajevima zlostavljanja, koji su potvrđeni, biskupi nisu reagovali, "uz dovoljno pokazane brige" kada su premeštali sveštenike na druge lokacije.

Prošle nedelje, nemački magazin Špigel onlajn objavio je da su katolički sveštenici počinili 3.677 slučajeva seksualnog zlostavljanja u periodu od 1946. do 2014. godine.

#Holandija

#Seksualno zlostavljanje

'