AKTUELNO

Indonežžanske vlasti objavile su da je broj žžrtava velikog zemljotresa i cunamija u grada Palu na ostrvu Sulavezi porastao na 384 osobe, kao i da je stotine ljudi povređeno i hiljade domova oštećeno ili uništeno.

Portparol vladine agencije za vanredne situacije Sutopo Purvo Nugroho, a AP napominje da se radi isključivo o broju žžrtava u samom Paluu, a da je zemljotres i cunami pogodio dva grada i nekoliko naselja na Sulaveziju.

Nugroho je kazao da je nestalo "od desetina do stotina ljudi" koji su učestvovali na lokalnom festivalu koji se održavao na plažži i dodao da su među nestalima plesači i zabavljači sa festivala.

Rojters je prethodno objavio da su na obali kod Palua pronađena brojna ljudska tela.

Navodi se da su se i tokom ovog jutra nastavili snažni naknadni potresi u ovom priobalnom gradu koji žživi od turizma, nakon udara talasa visokoh više od tri metra koje je pokrenuo jučerašnji zemljotres od 7,5 stepeni Rihtera.

Foto: Tanjug AP

- Mnoga tela su pronađena dužž obale nakon cunamija, ali tačan broj žrtava i dalje nije poznat - kazao je portparol indonežžanske vladine agencije za vanredne situacije Sutopo Purvo Nugroho.

On je dodao da je "stradalo najmanje 48 i povređeno više od 350 ljudi" i da se "očekuje porast broja žžrtava".

Rojters navodi da se na amaterskim snimcima, za koje agencija naglašava da nije provereno da li su autentični, vidi kako talasi ruše kuće duž priobalnog pojasa Palua, rasturaju brodske kontejnere i bujicu koja poplavljuje lokalnu džžamiju.

Indonežžanske vlasti još uvek nemaju informacija iz grada Dongala, koji je bio bliže epicentru zemljotresa, na 27 kilometara od njega. U Dongali i Paluuu žživi više od 600.000 ljudi.

To područje juče je prvo pogodio slabiji zemljotres u kojem je stradala jedna osoba i povređeno najmanje deset ljudi.

#Cunami

#Indonezija

#Zemljotres

'