AKTUELNO

Prvi put nakon 55 godina jedna žena je dobitnica Nobelove nagrade za fiziku.

Reč je o Doni Strklend iz Kanade, koja je ovu prestižnu nagradu dobila zajedno sa Žerarom Morom iz Francuske i Arturom Aškinom iz SAD.

Dona Strklend je treća žena koje je dobila Nobelovu nagradu za fiziku, a pre nje tu nagradu su dobile Marija Kiri 1903. godine i Marija Gepert-Majer 1963. godine, preneo je BBC.

Švedska kraljevska akademija nauka dodelila je polovinu od 1,01 miliona dolara Arturu Aškinu iz SAD, dok drugu polovinu nagrade dele Žerar Moro iz Francuske i Dona Strklend iz Kanade, preneo je AP.

Akademija je navela da je Aškin razvio "optičke pincete" kojima mogu da se uhvate sitne čestice poput virusa, a da se ne oštete. Strklandova i Moro pomogli su u razvijanju kratkih i intenzivnih laserskih impulsa koji imaju široku industrijsku i medicinsku primenu.

Pred dodelu nagrada pojavila su se pitanja vezana za manjak ženskih laureata iz naučnih oblasti, pošto je od dodele prvih Nobela 1901. do sada bilo 892 dobitnika, od kojh je samo 48 žena.

Trećina tih žena dobitnice su ili nagrade za književnost ili za mir, što naglašava rodni rascep kada su u pitanju laureati nagrada za fiziku, hemiju i fiziologiju/medicinu.

#Nobelova nagrada

'