AKTUELNO

Italijanska vlada predviđa privredni rast od 1,5 odsto za sledeću godinu, i rast od 1,6 procenata za 2020., piše danas italijanski finansijski dnevnik "Il Sole 24 Ore".

U članku se navodi da je za 2021. godinu projektovano usporavanje rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) na 1,4 posto, prenosi Rojters.

List dodaje da će projektovane cifre biti odmah prosleđene parlamentarnom odboru za budžet, telu zaduženom za procenu vladinih projekcija.

Vlada u Rimu je juče dostavila plan budžetskog deficita i dugova za naredne tri godine, ali nije objavila ciljeve privrednog rasta.

MMF je predvideo da će rast BDP-a Italije u 2019. godini iznositi 1,0 odsto u odnosu na rast evrozone od 1,9 odsto. Istovremeno, list "La Republika" piše da je Evropska komisija već pripremila pismo za otvaranje prekršajnog postupka protiv italijanske vlade zbog njenih planova da poveća deficitarno finansiranje javne potrošnje narednih godina.

Premijer Đuzepe Konte je već primio neformalnu notu, što samo po sebi mnogo govori, dodaje list. Zamenik premijera Mateo Salvini je juče negirao da je vlada primila bilo šta od Komisije, napominje Rojters.

Oficijelno, budžetski ciljevi na kojima se zasniva naredna budžetska godina moraju biti poslati u Brisel do 15. oktobra, a Komisija mora da dostavi svoj odgovor do kraja meseca.

#Italija

'