AKTUELNO

Svi migranti koje je marokanska mornarica pokupila u Sredozemlju iz brodića "u teškoćama, vraćeni su "živi i zdravi" u marokanske luke", navodi se u saopštenju marokanskih oružanih snaga, prenosi agencija MAP.

Marokanska kraljevska mornarica saopštila je danas da je proteklog vikenda u Sredozemlju spasla 615 migranata koji su pokušali da stignu do Španije na 31 brodiću. Svi migranti koje je marokanska mornarica pokupila u Sredozemlju iz brodića "u teškoćama, vraćeni su "živi i zdravi" u marokanske luke", navodi se u saopštenju marokanskih oružanih snaga, prenosi agencija MAP.

Taj izvor navodi da je više brodića koji prevozili migrante potonulo zbog lošteg stanja. Ne navodi se nacionalnost spasenih migranata.

Španska obalska straža javila je juče da je prethodnih 48 sati spasla gotovo 1.200 migranata koji su pokušali da predju Sredozemlje i da stignu do Španije, prvog mesta ulaska ilegalnih migranata u Evropu.

U brodolomu jednog migrantskog broda 1. oktobra kod obale Nadora na severu Maroka udavilo se 13 ljudi, a oko 30 preživelih spasli marokanski ribari.

Više od 43.000 migranata stiglo je u Španiju od početka godine, od kojih više od 38.000 morskim putem a 5.000 kopnenim putem preko španskih enklava Seuta i Melilja, prema Svetskoj organizaciji za migrancije (IOM).

Španija je ove godine postala glavna dolazna tačka ilegalne imigracije, pošto je Italija u velikoj meri zatvorila svoje granice pod pritiskom ministra unutrašnjih poslova, krajnjeg desničara Matea Salvinija.

IOM navodi da je više od 1.700 migranata umrlo ili se vodi kao nestalo u Sredozemlju od početka godine, od kojih 362 kod španske obale.

#Maroko

#Migranti

'