AKTUELNO

Više od 200 miliona devojaka i žena širom sveta pretrpelo je sakaćenje genitalnih organa.

Kad bi sve devojčice stekle srednjoškolsko obrazovanje do 2030. više od 50 miliona dečjih brakova moglo bi da se spreči, objavila u četvrtak dobrotvorna organizacija "Save the Children".

Predstavnici organizacije ističu da deca koja rano stupaju u brak često napuštaju školovanje, imaju ograničene mogućnosti za ekonomski prosperitet i izloženije su zlostavljanju i problemima s mentalnim zdravljem, te imaju veće izglede da žive u siromaštvu u odnosu na one koje u brak stupaju kasnije.

Širom sveta oko 15 miliona devojaka, starih između 15 i 19 godina, prisiljeno je na polni odnos, a svake nedelje 7.000 devojaka uzrasta od 15 do 24 godine, bude zaraženo HIV-om.

Više od 200 miliona devojaka i žena širom sveta pretrpelo je sakaćenje genitalnih organa, a skoro tri miliona devojčica ostalo je bez doma zbog rata, dok one u zonama sukoba imaju dvostruko veće izglede da napuste školovanje.

Oko 62 miliona devojčica koje su u dobi za pohađanje osnovne škole - nisu u učionicama.

Uz zadržavanje sadašnjih trendova gotovo 10 miliona devojčica stupiće u brak samo u 2030. godini, a od tog broja više od dva miliona njih, u trenutku stupanja u brak, biće mlađe od 15 godina.

Svake godine 12 miliona devojčica i devojaka stupa u brak pre 18. godine života a svaka peta postaje majka pre navršenih 18 godina.

#Fizičko zlostavljanje

#Seksualno zlostavljanje

#Svet

#devojčica

'