AKTUELNO

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je njegova zemlja rešena da ne dozvoli odgovornima za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija u Istanbulu da izbegnu pravdu.

Turska će "na transparentan način" objaviti svaki nov dokaz do kog dođe u istrazi ubistva Kašogija, rekao je Erdogan na jednom simpozijumu u Ankari, prenosi Asošiejted pres. "Rešeni smo da ne dozvolimo zataškavanje ubistva ni da odgovorni, od osobe koja je naredila do onih koji su izvršili, izbegnu pravdu", naveo je turski lider.

Kašogi, kritičar saudijske kraljevske porodice koji je živeo u SAD, nestao je 2. oktobra pošto je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu, gde je došao po dokumenta za ženidbu.

Rijad je do vikenda tvrdio da je Kašogi napustio konzulat, da bi u subotu saopštio da je novinar izgubio život u tuči u konzulatu, ne priznavši da je mučen i namerno ubijen, što mnogi misle.

Erdogan je juče rekao da su saudijski zvaničnici počeli da planiraju ubistvo Kašogija danima pre nego što su ga ubili, negiravši tvrdnje Rijada da je do smrti došlo slučajno. Erdogan je zatražio od Saudijske Arabije da objavi identitete svih umešanih u ubistvo, bez obzira na pozicije tih osoba, i da omogući da njima bude suđeno pred turskim sudom.

#Džamal Kašogi

#Redžep Tajip Erdogan

#Turska

'