AKTUELNO

Marokanska mornarica spasla je 308 migranata, od kojih je 187 iz zemalja podsaharske Afrike a ostali su iz Maroka, u 16 gumenih šamaca, javila je novinska agencija MAP.

Čamci koji su bili u teškoćama presretnuti su u noći od četvrtka na petak u Sredozemlju i Atlantskom okeanu, navela je agencija pozivajući se na vojni izvor.

Operacije spasavanja nastavile su se tokom celog jučerašnjeg dana i migranti su živi i zdravi vraćeni u razne marokanske luke, rekao je isti izvor.

Predsednik lokalne kancelarije marokanskog udruženja za ljudska prava u severnom gradu Nadoru, Omar Nadži rekao je da su se dva migranta utopila, i da je more izbacilo njihova tela u četvrtak i da su prebačeni u lokalnu bolnicu.

Međutim, izvor iz lokanih vlasti Nadora rekao je da ni jedan smrtni slučaj nije zabeležen tokom operacije spasavanja migranarta.

Sve više Marokanaca i migranata iz zemalja podsaharske Afrike pokušavaju morem da stignu do Evrope ili preskakanjem ograda koje dele Maroko od španskih enklava Seuta i Melilja, jedine dve kopnene granice između Afrike i Evropske unije.

Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije oko 43.000 migranata stiglo je u Španiju od početka godine, od čega njih 38.000 preko mora.

#Maroko

#Migranti

'