AKTUELNO

Egipatske snage bezbednosti ubile su, u provinciji Minja u centralnom Egiptu,19 pripadnika islamističkih ekstremista, ćelije za koju se veruje da je ogovorna za napad na koptske hodočasnike, saopštilo je danas ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

U saopštenju se dodaje da su osumnjičeni ubijeni u razmeni vatre u pustinjskoj zapadnoj oblasti Minje nakon što su ih sustigli pripadnici snaga bezbednosti, prenosi Rojters. Agencija navodi da nije navedeno tačno vreme kada se događaj odigrao.

Teroristička organizacija Islamska država preuzela je prethodno odgovornost za napad u provinciji Minja koji se u petak dogodio, ali nije pružila nikakav dogaz za takvu tvrdnju, navodi britanska agencija.

Kako je AP preneo u petak, egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je najmanje sedmoro egipatskih Kopta ubijeno, a 12 ranjeno u napadu islamista na autobus s koptskim hodočasnicima koji su bili na putu ka udaljenom manastiru južno od Kaira.

Portparol Koptske hrišćanske crkve Bouls Halim rekao je tada da će broj žrtava tog napada u provinciji Minja verovatno rasti.

To je drugi napad na hodočasnike koji su išli ka manastiru Svetog Semjuela u provinciji Minja.

Prethodni napad dogodio se u maju 2017. godine, kada je skoro 30 ljudi ubijeno. U Egiptu, koji ima oko 100 miliona stanovnika, hrišćani čine 10 odsto stanovništva. Oni se, kako agencija napominje, žale na diskriminaciju.

#Egipat

'