AKTUELNO

Nedugo nakon ubistva novinara Džamala Kašogija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, član saudijskog odreda ubica nazvao je nadređenog i rekao mu "reci svom šefu" da su operativci izvršili svoju misiju, piše "Njujork tajms".

Iako ime princa nije pomenuto, američki obaveštajci veruju da je "šef" u stvari saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Maher Abdulaziz Mutreb, jedan od 15 Saudijaca poslatih u Istanbul da napadne Kašogija u konzulatu, obavio je telefonski razgovor na arapskom jeziku.

Mutreb je oficir za bezbednost i često putuje s Bin Salmanom.

Turski obaveštajci smatraju da je telefonski poziv upućen jednom od Bin Salmanovih bliskih pomoćnika.

"Ovakav telefonski poziv je nešto najbliže nepobitnom dokazu do kojeg možete da dođete", rekao je bivši pripadnik CIA Brus Ridel, koji je sada član Instituta Brukings.

Saudijski zvaničnici negirali su da je prestolonaslednik imao bilo kakva saznanja o ubistvu Kašogija.

Povodom Mutrebovih reči "kaži svom šefu", u saudijskom saopštenju je navedeno da je Turska dozvolila njihovim obaveštajnim službama da preslušaju snimak i "u tom trenutku nije bilo nikakvih referenci na pomenutu frazu u snimku", naveo je "Njujork tajms".

Kašogi je ubijen 2. oktobra u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, nakon što je došao u njega radi dobijanja dozvole za brak.

#Džamal Kašogi

#telefon

'