AKTUELNO

Britanska ministarka Tereza Mej izjavila je danas da predlog dogovora o razlazu s Evropskom unijom približava njenu vladu ispunjenju onoga što je britanski narod tražio na referendumu o Bregzitu.

Mej je poslanicima rekla da dogovor koji su juče postigli pregovarači Londona i Brisela posle višemesečnih natezanja znači da će Velika Britanija "vratiti kontrolu" nad svojim zakonima i granicama "dok štiti radna mesta, bezbednost i integritet" zemlje.

Britanska vlada danas ima specijalni sednicu na kojoj će ministri razmotriti da li da podrže dogovor. Pristalice Bregzita već kritikuju predlog, navodeći da će tim dogovorom Velika Britanija ostati vezana za EU i posle izlaska i da neće moći da vodi nezavisnu trgovinsku politiku

Mej je rekla da će kabinet odlučiti šta da radi u "nacionalnom interesu", preneo je Asošiejtid pres.

Pristalice Mej tvrde da je dogovor najbolja ponuda i da je alternativa haotičan Bregzit "bez dogovora" koji će omesti svakodnevni život i privredu, a možda i dovesti do vanrednih izbora posle kojih bi na vlast mogli doći laburisti.

Ako vlada odobri predlog, dogovor ide na odobrenje na samit EU za nekoliko nedelja. Posle toga Mej mora da dobije podršku parlamenta, što nije lak zadatak pošto i pristalice Bregzita i pristalice EU prete da će glasati protiv predloga dogovora.

#Tereza Mej

'