AKTUELNO

Uživajte u filmovima na TV Vesti svake večeri od ponoći

Radnja filma Nebesko kraljevstvo (engl. Kingdom of Heaven) smeštena u 12. vek u vreme krstaša i krstaških ratova.

U nagrađivanom epskom istorijskom spektaklu "Kraljevstvo nebesko", scenariste Viliama Monahana, glavni junak je Balian, koji se bori protiv arapskog vojskovođe Saladina u opsadi Jerusalima.

Foto: TV Vesti Printscreen

Orlando Blum glumi lik Baliana, kovača koji je izgubio svoju porodicu i tako skoro izgubio i svoju veru.

Verski ratovi koji besne u dalekoj Svetoj Zemlji čine mu se tuđim, ali on ipak bude uvučen u tu strašnu dramu. Između poganstva i intriga srednjovekovnog Jerusalema, on se zaljubljuje, postaje vođa i na kraju stekne hrabrost i veštine koje će mu pomoći odbraniti grad uprkos lošim izgledima.

Foto: TV Vesti Printscreen

Baliana će sudbina potražiti u liku velikoga viteza Godfrija od Ibelina, krstaša koji je akratko došao kući u Francusku nakon borbi na istoku.

Foto: TV Vesti Printscreen

Otkrivajući Balianu da mu je otac, Godfri će mu pokazati pravo značenje viteštva i povesti ga na putovanje u Svetu Zemlju.

U tom trenutku u Jerusalemu - između Drugoga i Trećeg krstaškog rata - vlada krhki mir zahvaljujući naporima hrišćanskog kralja Boldvina IV, kome pomaže savetnik Tiberias, i vojno povlačenje legendarnog muslimanskog vođe Saladina.

Foto: TV Vesti Printscreen

Ali Boldvinovi su dani odbrojeni, a fanatizam, pohlepa i ljubomora među krstašima pretnja su primirju.

Boldvinovu viziju mira - "nebesko kraljevstvo " - podupire tek šačica krstaša, uključujući Godfrija od Ibelina, koji se zaklinju da će ga štititi svojim životima i svojom čašću.

Kada Godfri svoj mač preda sinu, obavezuje ga i svetom zakletvom: štititi nemoćne, čuvati mir i raditi na slozi religija i kultura kako bi kraljevstvo Nebesko moglo cvetati na Zemlji. Balian će uzeti mač i ući u istoriju.

#Nebesko kraljevstvo