AKTUELNO

Carstvo životinja ili Životinjsko carstvo (engl. Animal Kingdom) je australijski kriminalistički film režisera i scenariste Dejvida Mišoa premijerno prikazan početkom 2010.

Film je inspirisan istinitim događajima vezanim uz porodicom Petingil, čiji su se članovi bavili trgovinom drogom, oružanim pljačkama i drugim kriminalnim aktivnostima u Melburnu, te bili optuženi za nikada rasvetljeno ubistvo dvojice policajaca 1988. godine. Nominalni protagonist je tinejdžer Džej Kodi (Džejms Frečvil) koji se nakon smrti svoje majke, heroinske zavisnice, seli u kuću bake Džanin (Džeki Viver) koja upravlja kriminalističkim aktivnostima svojih sinova (Džoel Edžerton, Salivan Stejplton i Luk Ford).

Foto: Pink.rs/Pexels

Radnja prikazuje kako jednoga od braće ubiju policajci, a nakon čega Džeja stric angažuje za krađu automobila koji će biti korišten u zasedi prilikom koje su ubijena dva policajca, te tako Džej postane saučesnik, ali i mogući svedok, te mu je život u opasnosti.

Premijerno je prikazan na Filmskom festivalu Sandens gde je naišao na dobar prijem kod kritičara. Kasnije je nominovan za brojne nagrade, posebno za izvedbu Džeki Viver kojoj je ova uloga donela nominacije za Oskara i Zlatni globus za najbolju glumicu u sporednoj ulozi.