AKTUELNO

Film "Tora! Tora! Tora!" osvojio je Oskara za najbolje vizualne efekte, a u nekoliko kategorija je nominiran.

"Tora! Tora! Tora!" je američko-japanski ratni film snimljen 1970. godine u režiji Ričarda Flečera, Tošija Masude i Kinjia Fukasakua. U njemu se prikazuju događaji neposredno pred i tokom samog napada japanske mornaričke avijacije na američku mornaričku bazu u Perl Harboru kojom je otpočeo rat na Pacifiku, odnosno SAD ušle u Drugi svetski rat.

Foto: TV Vesti

Film je nastao po ideji američkog producenta Darila F. Zanuka koji je nekoliko godina pre sa filmom Najduži dan postigao izuzetan uspeh prikazujući savezničko iskrcavanje na Normandiju. Za "Tora! Tora! Tora!" je koristio isti osnovni pristup - prikazivanje događaja uz maksimalno insistiranje na autentičnosti i objektivnosti, što je uključivalo različite perspektive, uključujući i japansku, a zbog čega su angažovani japanski glumci, studiji i režiseri, te je tako na projektu neretko učestvovao i proslavljeni Akira Kurosava.

Foto: TV Vesti

Foto: TV Vesti

Sa budžetom od oko 25 miliona dolara, Tora! Tora! Tora! je bio jedan od najskupljih filmova svog vremena te je, usprkos tome što je postao 9. najgledaniji film u američkim bioskopima 1970. godine, stekao status flopa. Kasniji kritičari hvalili su njegovu informativnost, a prema jednoj anketi iz 1994. godine upravo je Tora! Tora! Tora! tadašnjim Amerikancima bila glavni izvor saznanja o napadu na Perl Harbor. Scene iz filma su kasnije bile reciklirane u celom nizu filmova i TV-serija posvećenih Drugom svetskom ratu ili napadu na Perl Harbor.

Foto: TV Vesti

Foto: TV Vesti

Film "Tora! Tora! Tora!" osvojio je Oskara za najbolje vizualne efekte, a nominovan je u nekoliko kategorija. U ponoć budite uz TV Vesti i ovaj fantastični ratni film!

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, SatTrakt - 011, Orion - 018, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram i Youtube!

#Film

#TV Vesti