AKTUELNO

Poslednji kineski car (engl. The Last Emperor) je biografski film iz 1987. godine, režisera Bernarda Bertolučija o poslednjem kineskom caru Pu Jiu, na osnovu njegove autobiografije.

Producent filma je bio Džeremi Tomas, a film je realizovan od strane Kolambija pikčersa. Pu Jiev život prikazan je od njegovog uspona na presto kao mali dečak do njegovog hapšenja i političke rehabilitacije od strane Komunističke partije Kine.

U glavnim ulogama su Džon Loun, Džoan Čen, Piter O’Tul, Jing Ručeng, Viktor Vong, Denis Dan i Rujči Sakamoto.

Ovo je bio prvi zapadnjački film čija ekipa je dobila dozvolu za snimanje u Zabranjenom gradu u Pekingu.

Film je osvojio devet Oskara, uključujući onaj za najbolji film i onaj za najboljeg režisera.

Radnja

Trogodišnjeg Pu Jia na presto Zabranjenog grada postavlja beskrupulozna carica Cisi. Iako bi više voleo da se igra sa drugom decom, mladi vladar laskanjem biva obmanut da prihvati odgovornosti i privilegije prestola. 1912. godine mladi vladar je primoran da abdicira, jer je Kina proglašena republikom, pa postaje zatvorenik u sopstvenom domu, „zaštićen” od spoljnog sveta. Fasciniran svetoljubljem svog tutora iz Škotske, Pu Ji planira bekstvo iz svoje čaure, tako što će se oženiti. Njegova izabranica je Van Jung iz porodice Manču, koja ne želi da robuje tradiciji, već želi da iskusi sve blagodeti 20. veka. Kao odrasli vladar, doneće nekoliko socijalnih reformi i iz palate će izbaciti korumpirane „čuvare” koji su ga štitili od stvarnog života. Vrlo značajna godina u životu tog cara bila je 1924, jer je tada prihvatio zapadnjačku kulturu.

Foto: Pink.rs/Pexels

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, SatTrakt - 011, Orion - 018, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram i Youtube!

Autor:

#Film

#TV Vesti

#najava