AKTUELNO

Gosti "Hit Tvita" bili su Aleksandar Šapić, potpredsednik Srpske napredne stranke, Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine i advokat Dragan Palibrk.

Palibrk je govoreći o izgradnji Beograda na vodi je rekao da je odrastao u srpskoj prestonici i da odlično poznaje grad i da nostalgično gleda na to što nekih kuća više nema.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ali ne mogu biti neiskren kada vidim onako grandiozna izdanja ne mogu da kažem da to ne izaziva neko poštovanje i divljenje - rekao je Palibrk i dodao da pozdravlja svaku izgradnju i da je samo važno da se ništa ne ruši.

Šapić je rekao da nije bio protiv Beograda na vodi, ali da nije verovao da će se izgraditi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Maketa mi je delovala prilično utopijski. Pogrešio sam, nisam prepoznao projekat, nisam verovao da će biti realizovan. On postaje jedan od simbola Beograda, svaki Beograđanin bez obzira na političko opredeljenje treba da bude ponosan - istakao je Šapić.

Govoreći o poklanjanju tabletima učenicima, on je rekao da podržava tu ideju, ali da smatra da knjiga treba da ostane sredstvo za učenje.

- Tablet je sjajna stvar, kao pomoć deci i roditeljima, ali ako knjige nisu obavezne...Nadam se da će sve to biti sjajno. 70.000 tableta kao poklon podržavam, ali za sve ostalo se ograđujem - rekao je Šapić.

Predlog broj jedan - Stanišić i Frenki

Palibrk je rekao da je to za njega bolna tema, te da se uvek gnušao svakog zločina i bikada nije branio zločin nego ljude.

- Pravda mora biti ista za sve, za zločin moraju da se kažnjavaju svi koji su ga činili, međutim za blizu 30 godina rada Haškog tribunala i sudova u regionu jedna matrica se statistički pokazala kao neminovna - za zločine nad drugim narodima u 98 do 90 osto su odgovarali Srbi i izricane su im tri do 10 puta veće kazne - rekao je Palibrk.

Podvukao je da će se uvek boriti za iste aršine.

Simptomatično je da je u prvom stepenu doneta oslobađaujuća presuda, a u ponovljenom postupku se ništa nije promenilo, nisu izvedeni novi dokazi. To se nije dogodilo ni jednom pripadniku nekog drugog naroda. Neće me niko ubediti da su nekoga obučavali za izvršenje ratnih zločina - rekao je Palibrk.

Palibrk je naveo da Haški tribunal nije sud, nego gola sila koja se primenila prema Srbima.

Šapić je rekao da svaka presuda Haškog tribunala ima neku političku pozadinu, te da se menjaju i principi donošenja odluka.

- Mislim da je taj sud odavno izgubio kredibilitet zbog presuda koje je dogodio. Mi formalno moramo da ga poštujemo, ali ni jednu presudu ne mogu da smatram kredibilnom, jer se mnoge mogu dovesti u pitanje - naveo je Šapić.

Kako je dodao Haški tribunal je poslužio kao instrument u post-ratnom periodu da bi se opravdala jedna politika donošenjem određenih presuda.

Predlog broj dva - Kosovo, demokratija i istorija

Čanak je rekao da su ovi slučajevi stvar koju treba dobro izanalizirati.

- Da li je moguće da se napadači na dečaka ne mogu identifikovati? - rekao je Čanak i dodao da je njegov unuk napadan zbog prezimena, te da je njegov ujak razgovarao sa onima koji su ga napadali i dao im na kraju novac da zajedno odu na sladoled.

Šapić kaže da ne treba relativizovati stvari.

- Zašto niste pitali Kurtija zašto ih nisu identifikovali? Pozovite ga i pitajte zašto nisu našli napadače? - naveo je Šapić i dodao da mi moramo da konstatujemo stvari.

- Njega su pretukli neki Albanci, treba utvrditi koji. Ne možemo da relativizujemo stvari. Možda ga nisu pretukli na nacionalnoj osnovi, možda su se potukli kao deca što se potuku...- dodao je Šapić.

Predlog broj tri - Orbanova Evropa

Šapić je istakao da Srbija treba zbog svojih interesa da bude na evropskom putu.

- Ne bi bilo dobro da se Hrvatska o tome pita, a bojim se da se neće ni pitati. Dragao mi je da imamo jasne prijatelje, Mađarska je nedvosmisleno više puta zauzimala jasan stav na temu ulaska Srbije u EU - dodao je Šapić.

On je ocenio da je Višegradska grupa sve snažnija i da iza nje stoji 65 miliona ljudi i tačno znaju šta rade.

- Mislim da je to dobar put - naglasio je Šapić i ocenio da izjave Zorana Milanovića ne doprinose poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske.

Čanak je ocenio da Srbija Evropi može samo dati na kvalitetu.

- Ako pogledate mapu, Srbija je u Evropi - rekao je Čanak.

Predlog broj četiri - Atlantska pohvala

- Mogu se sa Vučićem neslagati o 1.000 stvari, kao što se i ne slažem, ali ovo je maestralno odigrano. Em uzmeš sa svih strana vakcine, em možeš da budeš koristan okruženju. Vučić je kao šahista odigrao sa svim figurama izvanrednog - naveo je Čanak govoreći o takozvanoj vakcinalnoj diplomatiji.

Šapić je rekao da se kroz prosec nabavke četiri vrste vakcina, posle 30 ili 40 godina, pokazalo da politika neutralnosti daje rezultate i Srbija se našla u žarištu svestke pažnje.

- Ovo nam je prvi put dalo konkretan dokaz da takva politika ima smisla - rekao je Šapić.

Šapić je glasio za predlog broj četiri, Palibrk je podržao predlog broj dva, dok Čanak smatra da najviše pažnje zavređuje takođe predlog broj dva. Najveći broj glasova dobio je predlog broj četiri.

Gledaoci su u toku emisije mogli da glasaju za predloge na fejsbuk stranici Hit tvit i na tviter nalogu hit_tvit. Takođe, gledaoci u toku emisije mogli da se uključe i glasaju i uživo u emisiji.

#Hit Tvit