AKTUELNO

Epidemija koronavirusa je i ove godine umešala prste u praznični duh, pa tako već drugu godinu, građani nisu lomili česnicu ispred Hrama Svetog Save.

Umesto na Vračaru, tradicija se preselila na našu televiziju. TV Pink priredila je lomljenje česnice u svom studiju i na taj način unela atmosferu Božića u domove širom Srbije. Česnicu je, kako običajni nalažu, osveštao i protojerej.

Foto: TV Pink Printscreen

Simbolično u česnici je bilo drena, koji donosi zdravlje, ali i 33 dukata koji predstavljaju broj godina Isusa Hrista. Svi dukati podeljeni su gledaocima koji su se javljali u program.

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

Čoveka kada dođe dan sedmi, to je najradosniji dan, Božić, sama zvona pozivaju sa naših crkava da odemo na molitvu, pa posle toga da odemo svojim domovima - rekao je protojerej stavrofor Stevica Vićentijević.

Foto: TV Pink Printscreen

Božićna česnica neizostavni je deo praznične trpeze, simbolizuje Hristovo rođenje, lomi se na jednake delove, a svaki deo u sebi nosi sreću i blagostanje. Ovom običaju se najviše raduju deca.

Specijalno za naš program majstori iz Unije pekara napravili su pravo umetničko delo - česnicu od 10 kilograma, a kako kažu bilo im je zadovoljstvo.

Foto: TV Pink Printscreen

Ovo što smo doneli danas, simbolično 10 kilograma, nije bilo neki problem napraviti. Jedan dan lepog rada, druženja, bilo je potrebno da se napravi ovo umetničko delo. Međutim, kada se pravi ona koja je ispred Hrama to zahteva veće pripreme, tri dana rada, 5-6 pekara i vrlo ozbiljan rad - rekao je Marko Dragićević iz Unije pekara.

Autor: S. K.