AKTUELNO

Cene nafte skočile su u petak na međunarodnim tržištima prema nivou od 68 dolara zbog očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri sledećeg meseca postići dogovor o smanjenju proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cena barela porasla 1,15 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 67,77 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 90 centi višoj ceni, od 57,36 dolara, prenosi SEEbiz.

Ministri članica OPEC-a sastaće se 6. decembra u Beču kako bi definisali proizvodnu politiku za sledećih šest meseci. U centru pažnje biće naznake viška u snabdevanju svetskih tržišta, napominje Reuters.

Strahuju od reprize 2014. godine

Saudijska Arabija, de facto vodeća članica OPEC-a, želi da grupa smanji proizvodnju za oko 1,4 miliona barela dnevno, što odgovara oko 1,5 posto ukupne globalne ponude, objavili su neimenovani izvori za Reuters.

Saudijci žele da i Rusija smanji proizvodnju, ali Moskva tek treba da se službeno obaveže na sudelovanje u zajedničkoj akciji.

Većina analitičara očekuje da će OPEC uskoro početi da smanjuje proizvodnju jer strahuje od reprize 2014. godine kada su cene naglo pale pod uticajem značajnog viška u snabdevanju.

Sada se ponovo nazire sličan problem, i to uprkos američkim sankcijama iranskom naftnom sektoru koji je prouzrokovao oštar pad iranskog izvoza nafte u proteklim mesecima. Drugi su proizvođači više nego nadoknadili smanjenu nabavku iz Irana, što je rezultiralo gomilanjem zaliha.

Foto: Pixabay.com

Rekord američke proizvodnje

Naznake smanjenja proizvodnje mogle bi pak podstaći skok cena, smatraju neki analitičari, posebno u slučaju još dubljeg pada u Venecueli i Libiji.

Dok OPEC razmatra smanjenje ponude, američka je proizvodnja prošle nedelje dosegla novi rekordni nivo od 11,7 miliona barela dnevno, pokazali su američki podaci, prenosi SEEbiz.

Zahvaljujući rekordnoj proizvodnji američke zalihe sirove nafte dosegle su najviši nivo u skoro dve godine, navodi Reuters.

Odvojeno je OPEC objavio da je cena barela referentne korpe njegove nafte u četvrtak iznosila 65,28 dolara, što znači da je porasla 67 centi u odnosu na dan ranije.

#Cena

#Zlato

#nafta

'