AKTUELNO

Privredne komore Srbije i Slovenije danas u Beogradu, u okviru zvanične posete slovenačke državno-privredne delegacije, organizuju Poslovni forum Srbija-Slovenija.

Nakon uvodnih reči predsednika privrednih komora, Marka Čadeža i Boštjana Gorjupa, učesnicima foruma obratiće se predsednici dve države - Aleksandar Vučić i Borut Pahor.

- O sve većem interesovanju naših privrednika da se povezuju i rastućim mogućnostima za jačanje ekonomskih veza dve zemlje najbolje govori do sada rekordan broj prijavljenih privrednika - više od 600 učesnika iz oko 400 srpskih i slovenačkih kompanija iz svih sektora privređivanja od proizvodnje, preko usluga do finansija - najavio je ranije Čadež.

Po njegovim rečima, osim iz industrijskih grana u kojima naše privrede tradicionalno sarađuju i koje vidimo kao najperspektivnije za povećanje trgovine i investicija - prehrambene industrije, plastike, nameštaja, tekstilne, elektro i metalske industrije, građevinarstva i logistike, na ovogodišnjem srpsko-slovenačkom forumu učestvuju i najbrojnije će biti firme iz IKT sektora sa pratećim delatnostima, turizma i ugostiteljstva, i zaštite životne sredine.

- Digitalizacija ekonomije i države, zelena ekonomija - reciklažna industrija i turizam sa akcentom na nove turističke proizvode i koncepte, kao što su glemping ili "digitalni nomad", teme su u fokusu ovog skupa, centralnog panela i okruglih stolova, ali i B2B razgovora naših privrednika. To su pitanja kojima se danas bave sve ekonomije u svetu koje ozbiljno razmišljaju o budućnosti, oblasti u kojima Slovenija ima dragocena iskustva koja će podeliti sa nama i u kojima postoje velike mogućnosti za međusobnu razmenu i zajedničke biletaralne i regionalne projekte naših kompanija - rekao je Čadež.

Slovenija i Srbija su jedna drugoj među 10 najznačajnih spoljnotrgovinskih partnera, čija je robna razmena, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, 2017. prešla milijardu evra i nastavila rast u prošloj, 2018. Slovenija je i među 10 najvećih investitora u privredu Srbije, a poslednjih godina sve je više srpskih kompanija koje posluju i investiraju na slovenačkom tržištu.

Sa Slovenijom spoljnotrgovinsku razmenu obavlja - izvozi i uvozi više od 4200 naših kompanija, a u Srbiji je registrovano 1660 firmi i preduzetnika sa većinskim kapitalom pravnih i fizičkih lica iz Slovenije i evidentirano više od 400 investicija slovenačkih kompanija.

Prema analizama Privredne komore Srbije, značajne su mogućnosti za povećanje izvoza industrijskih proizvoda kao što su: plastika i proizvodi od plastike, nameštaj i delovi za nameštaj, aluminijum i proizvodi od aluminijuma , olovo i proizvodi od olova, mlečni proizvodi, voće, povrće, konditorski proizvodi i životinjska hrana.

Poslovni forum Srbija-Slovenija organizuje se uz podršku Evropske mreže preduzetništva (Enterprise Europe Network), saopštila je Privredna komora Srbije.

#Biznis forum

#Slovenija

#Srbija

'