AKTUELNO

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svetska banka (SB) ocenili su da je Srbija postigla neverovatan rezultat spustivši svoj javni dug sa više od 70 odsto BDP.a na sadašnjih 50 odsto, sa tendencijom daljeg smanjenja, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

On je u izjavi Tanjugu podsetioda kriterijumi EU iz Mastrihta predviđaju nivo javnog duga u odnosu na BDP do 60 odsto. Ministar je podsetio da je pre samo nekoliko godina, 2014, Srbija imala javni dug veći od 70 odsto BDP-a, dok je na kraju marta ove godine iznosio 50,8 odsto.

- I to smo ostvarili u vreme finansijske konsolidacije. Imao sam nedavno priliku da o tome govorim na Londonskoj berzi govorim o tome, gde je 300 najvećih investitora u centralnoj i istočnoj Evropi slušalo o rezultatima naše reforme. Ljudi su bili impresionirani kako smo uspeli da ostvarimo rast uprkos konsolidaciji i smanjenju plata i penzija - naveo je Mali.

Ministar je naglasio da je smanjivanje javnog duga deo odgovorne ekonomske politike koja ima za cilj da se "našoj deci ne ostave skupi krediti i velika zaduženost zemlje".

Dodao je da je, za razliku od toga, prethodna vlast ostavila zemlju na ivici bankrota.

MMF i Svetska banka takođe predviđaju da će Srbija biti nosilac privrednog rasta u regionu, s kumulativnim rastom koji će na kraju 2023. biti za 21,1 odsto veći nego u 2018.

Prema prognozama međunarodnih finansijskih institucija, srpska prvireda će u narednom petogodinšnjem periodu godišnje prosečno rasti za četiri odsto i nijedna zemlja s kojom se Srbija graniči neće imati viši kumulativni rast od srpskog.

MMF previđa da će BDP po glavi stanovnika 2023. iznositi 10.394 dolara, što je u odnosu na 7.207 dolara u 2018. povećanje od 44 odsto.

#Siniša Mali

'