AKTUELNO

Mnogo se očekivalo od Zakona o sprečavanju nasilja u porodici koji je usvojen pre dve godine. Predviđene su oštrije kazne za nasilnike, ali ni to nije dalo željene rezultate što se tiče smanjenja broja ubistava. U Srbiji je, kažu stručnjaci, dosta urađeno kada je u pitanju zakonska regulativa, ali ipak nedostaje edukacija i kampanja za podršku žrtvama nasilja.

U Teodoru J. u nedelju uveče pucao je njen suprug Dragoslav J. s kojim se razvodi i koji je imao zabranu prilaska Teodori. Cela tragedija desila se na samo nekoliko metara od njihove bebe koja je ležala u kolicima.

Setimo se slučaja iz Novog Sada, trostrukog ubistva, gde su ubijeni žena i njeni roditelji. U oba ova slučaja nasilnici su prijavljeni policiji i bile su im izrečene mere zabrane prilaska žrtvi.

Foto: Pink.rs

Izgleda da ni izrečena mera kao što je zabrana prilaska žrtvi, nije sprečila da se dogodi ono najgore. Od početka godine u porodičnom nasilju u Srbiji ubijeno je 11 žena.

Nasilnici su najčešće muževi, vanbračni partneri, ali i sinovi. Ne biraju sredstva kako bi maltretirali žrtvu, često zloupotrebljavaju i decu, te se viđanje s mališanima pretvori u krvavi pir.

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević kaže da niko ne kontroliše da li se poštuje zabrana prilaska žrtvi, da je to veliki propust i da će nešto morati da se menja.

Dodaje da ima dosta nasilnika, da je izrečeno mnogo mera zabrane prilaska, ali da je to veoma teško i kontrolisati.

Mnogo se očekivalo od Zakona o sprečavanju nasilja u porodici koji je usvojen pre dve godine. Predviđene su oštrije kazne za nasilnike, ali ni to nije dalo željene rezultate što se tiče smanjenja broja ubistava.

Foto: Medija centar Beograd

Predstavnica Autonomnog ženskog centra Vanja Macanović kaže da je Zakon dobar za preventivu, ali da nije rešenje za visokorizične nasilnike.

U oba slučaja (trostrukog ubistva u Novom Sadu i upucavanja na Novom Beogradu), rizik je potcenjen - kaže Macanovićeva i dodaje da se zanemaruju činjenice koje ukazuju na visok rizik za žrtvu nasilja, a to je - napuštanje nasilnika, pokretanje brakorazvodne postupka, ali i dostupnost oružja nasilniku.

- Napuštanje, prijavljivanje, posedovanje oružja nasilnika, sve su to faktori koji devet puta češće dovode do ubistva žena. Naše institucije uvek padnu na testu kada su u pitanju ove tri činjenice - pojasnila je ona.

Ovakvim primerima šalje se, kako kaže, loša poruka žrtvama, jer one koje su se odvažile da prijave nasilje nisu bile na adekvatan način zaštićene.

- Policija, ali i dežurni tužilac, u takvim situacijama napravili su lošu procenu rizika - istakla je ona.

Foto: Printscreen Youtube/Pink.rs

Psiholog Aleksandra Janković kaže da je učestalo agresivno ponašanje kako među odraslim osobama, tako i među decom školskog uzrasta. Ona to objašnjava činjenicom da neki ljudi nisu u stanju da svoje frustracije i nezadovoljstvo rešavaju na druge načine, već ispoljavaju to kao agresiju, najčšće prema svojim partnerkama.

- Neretko se dešava da su deca prisutna u takvim situacijama kao svedoci, a nekada su i sami žrtve - rekla je Jankovićeva.

Ona ističe da je uvek bilo nasilja nad ženama, ali su one to ranije uglavnom prikrivale plašeći se osude okoline ili dalje agresije partnera, a sada to nije slučaj i o tome se više govori javno.

Foto: Fonet/Božidar Petrović

U Srbiji je, kako kaže, dosta urađeno kada je u pitanju zakonska regulativa, ali da ipak nedostaje edukacija i kampanja za podršku žrtvama.

Dodaje da neprijavljivanje nasilja na vreme dovodi do toga da je svaki sledeći slučaj sve brutalniji i da je važno da svi oni koji to čine snose posledice za svoja dela.

- Tek kada budu kažnjeni i kada zaista završe u zatvoru shvatiće i imaće svest o tome da takvo ponašanje ne može baš tek tako da prođe - naglasila je Jankovićeva. U Sigurnim kućama u Beogradu trenutno su popunjeni svi kapaciteti, a u njima je sve više dece. Ima žena koje kada se odvaže da napuste nasilnika nemaju gde, ali i onih koje strahuju za svoj i život svoje dece pa im roditeljski dom nije sigurno mesto za zaštitu, već utočište pronađu u Sigurnoj kući.

Pročitajte još: CRNI BILANS! Uznemirujući podaci o žrtvama porodičnog nasilja u Srbiji - U POSLEDNJIH ŠEST DANA UBIJENE ČETIRI ŽENE, JEDAN MUŠKARAC i DETE!

#Nasilje

#Vesna Stanojević

'