AKTUELNO

Kvalitet vode i snabdevanja ključni za građane i bitan elemenat Srbije na njenom putu ka EU.

Premijerka je istakla da je projekat važan zbog kvaliteta života građana, te navela da moramo da menjamo azbestne cevi koje su ugrađivane počev od 60-tih godina prošlog veka i da širimo sisteme vodosnabdevanja.

Navela je primer sela u opštini Batočina koja nisu priključena na sistem vodosnabdevanja i da deca u tamošnjoj osnovnoj školi koriste vodu iz bunara.

Naglasila je i da će unapredenje sistema za vodosnabdevanje voditi ka boljem modelu poslovanja javno-komunalnih preduzeća.

Navela je da su Italija i Poljska najveći pojedinčani donatori, a da je današnji sporazum još jedan primer zašto je važno da postanemo članica EU zbog povezivanja i pomoći.

Foto: Tanjug

Brnabić je rekla da su u toku i pregovori sa Svetskom bankom o kreditu od 200 miliona evra za projekte unapredenjenja sistema za vodosnabdevanje i sistema za prečišćavanje optadnih voda.

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević zahvalio je EU na donaciji za finasiranje prjekata koji su od izuzetnog značaja za Srbiju, te naglasio da visina donacije govori o poverenju koje članice EU imaju u Srbiju.

Kaže da su nestašice vode veliki problem u Srbiji i čcesto tište lokalne samourave naročito leti, a najčešći uzrok toga su ogromni gubici na mreži.

Od ukupno 50 miliona evra, Blagojević kaže da će se finansirati prioritetni projekti širom Srbije, a da će se od ukupno 60 lokalnih samoprava projekti finansirati u do 25 opština koje prve pripreme potrebnu dokumantaciju.

Foto: Tanjug

- Očekujemo da u svih 60 lokalnih samouprava ovi projekti budu izvedeni. Bavimo se utvrđivanjem potreba, problema ima manje ili više, ali ako postoji lokalna samouprava u kojoj nema problema ja za to ne znam - rekao je Blagojević.

Naveo je da se gubici u mreži razlikuju, u nekim lokalnim samoupravama su od 30 odsto na više, u nekim prelaze 70 odsto.

Šef Delagcije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je kvalitet vode i snabdevanja nešto ključno za građane i bitan elemenat Srbije na njenom putu ka EU i dostizanju niza ekološki orijentisanih standarda.

Naveo je da donacijom Evropska unija šalje signal Srbiji da uz podršku postigne rezultat koji je postavljen.

Direktorka Kancelarije EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre kaže da su nedavne vremenske nepogode u Srbiji i Beogradu podestile na to koliko je važno imati održiv i otporan sistem i adekvatno razvijenu vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Procena EIB-a je, kaže, da će se sprovođenjem projekta poboljšati kvalitet života više od 600.000 građana Srbije.

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo rekao je da je finasijska podrška koju EU daje Srbiji značajna, te poručio da lokalne vlasti imaju suštinsku ulogu u unapređenju kvaliteta života građana.

Foto: Tanjug

#Ana Brnabić

#investicije

'