AKTUELNO

Više od 100 Palestinaca ranjeno je danas u masovnim protestima na granici pojasa Gaze i Izraela, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja na toj teritoriji kojom vlada islamski ekstremistički Hamas.

Kako se navodi, oko polovina demonstranata je ranjena bojevom municijom, kao i četvoro bolničara i dvoje novinara. Oko 6.000 ljudi je učestvovalo u današnjim demontracijama protiv izraelske i egipatske blokade, kakve se održavaju od kraja marta prošle godine, preneli su izraelski mediji. Izraelska vojska je saopštila da su demonstranti bacali kamenice i eksplozivne naprave na graničnu ogradu, a vojnici odgovarali i bojevom municijom.

Izraelski TV kanal 12 je javio da je vojno vozilo pogodjeno metkom za vreme demonstracija, ali da niko nije ranjen. Egipatski bezbednosni zvaničnici razgovarali su sa palestinskim liderima ovih dana u nastojanju da spreče novo pojačanje napetosti izmedju Izraela i pojasa Gaze. Od nove napetosti strahovalo se prošlog vikenda kada su izraelski vojnici ubili jednog komandira Hamasa, što je navelo tu organizaciju da zapreti osvetom, mada je ;Izrael saopštio da je to ubistvo bilo greška.

#Palestina

'