AKTUELNO

Izvoz Kine je u julu porastao za 3,3 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazali su današnji podaci kineske carinske službe.

Oporavak je ostvaren uprkos eskalaciji američkog trgovinskog pritiska, ali bi mogao biti "kratkog daha" jer Vašsington priprema novu rundu tarifa na kinesku robu.

To je najbrži tempo rasta izvoza od marta ove godine i bolji podatak i od najoptimističnijih procena analitičara koji su učestvovali u Rojtersovoj anketi. Analitičari su očekivali pad izvoza od dva odsto nakon junskog pada od 1,3 odsto.

S druge strane, uvoz je ostao slab, budući da je pao za 5,6 odsto usled usporene domaće tražnje. Ipak, pad je bio ispod očekivanog smanjenja od 8,3 odsto i u odnosu na junski pad od 7,3 odsto.

Dok je kineski izvoz u SAD nastavio da se smanjuje u julu u svetlu povećanja tarifa, porasle su isporuke u Evropu, Južnu Koreju, Tajvan i najviše u jugoistočnu Aziju (ASEAN).

Jedan zvanični kineski istraživački centar je porast izvoza delimično pripisao inicijativi "Pojas i Put", odnosno programu koji ima za cilj da unapredi poslovne i trgovinske veze Kine sa desetinama zemalja širom sveta.

#Trgovina

#izvoz

'