AKTUELNO

NJujork je uvećao svoju prednost kao glavni finansijski centar u svetu, dok se London jedva zadržao na drugom mestu ispred Hong Konga jer neizvesnost u pogedu Bregzita uzima sve veći danak kada je reč o britanskoj prestonici, pokazali su danas objavljeni rezultati jednog istraživanja.

NJujork je povećao svoju prednost nad Londonom za 17 poena, dok su snažne performanse drugih gradova, naročito Pariza, ugrozile drugu poziciju Londona u okviru indeksa Globalni finansijski centri (GFCI) koji izračunava istraživačka grupacija Z/Yen.

Hong Kong je sada na samo dva poena iza Londona, u kojem je za finansijske stručnjake ključno pitanje da li će izlazak Britanije iz Evropske unije 31. oktobra omesti slobodno kretanje talenata, dodaje se u istraživanju.

U okviru indeksa GFCI rangirano je 114 finansijskih centara na osnovu analize procena stručnjaka iz finansijskog sektora i baze podataka, prenosi agencija Rojters.

- Ispitanici smatraju da će Njujork, Hong Kong i Singapur, imati značajne koristi od Bregzita. U Evropi, smatra se da će najveću korist imati Frankfurt, a prate ga Pariz, Luksemburg, Cirih i Dablin - navodi se u studiji.

- Singapur, Šangaj, Tokio, Peking, Dubai, Šenžen i Sidnej čine preostalih top deset finansijskih centara. Uspon Šenžena, Dubaija i Sidneja, istisnuo je Toronto, Cirih i Frankfurt iz prvih deset - dodaje se u istraživanju.

#Berza

'