AKTUELNO

Ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Krkobabić posetio je danas Pčinjski upravni okrug.

Opština Trgovište na krajnjem jugoistoku, smeštena uz samu granicu sa Makedonijom, sa svojih 35 naselja i 5090 stanovnika je nanerazvijenija opština u Republici Srbiji.

- Ideja je da u naredne tri godine promenimo sliku u 100 sela u pet južnih okruga Srbije. Pokušaćemo da damo odgovore na ono što muči ljude u ovim selima. Pomoći ćemo razvoj zadruga i seoskog turizma, lokalnu infrastrukturu, kulturni i sportski život ovih mesta u multifunkcionalnim objektima, kako bi mladi ljudi poželeli da u njima ostanu. Ovo je zajednička borba Vlade Srbije, lokalnih samouprava, Akademijskog odbora za selo i domaćina Srbije, i uspeh i neuspeh je zajednički - izjavio je Krkobabić i podsetio da Vražji kamen, prirodna znamenitost ovog kraja može postati nova Đavolja Varoš, poznat turistički biser Srbije.

Foto: Risto Kostov

Sa ministrom su u poseti Trgovištu bili i akademik Dragan Škorić, kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i predsednik Akademijskog odbora za selo SANU, zatim članovi ovog tima prof.dr Vladimir Goati, fudbalski trener Milan Živadinović i agroanalitičar Branislav Gulan.

Foto: Risto Kostov

Predsednik opštine Nenad Krstić zahvalio je ministru na poseti i rekao da lokalna samouprava već 15 odsto svog budžeta izdvaja za poljoprivredu, a po ugledu na republičke projekte poput onoga koji sprovodi Kabinet ministra Krkobabića „500 zadruga u 500 sela“, danas je podeljena druga tranša od 5 miliona dinara od ukupno 19 miliona dinara, koliko je ova opština namenjenila poljoprivrednicima za nabavku mehanizacije i opreme u poljoprivredi, zasade i osnovna stada.

Ministar je svoju posetu nastavio u osnovnoj školi “Vuk Karadžić“ u selu Donji Stajevac gde je sa članovima Nacionalnog tima za preporod sela Srbije razgovarao sa meštanima na temu unapređenja kvaliteta života na selu i saslušao njihove potrebe, inicijative i predloge.

Foto: Risto Kostov

Krkobabić je sa članovima tim obišao seoski Dom kulture i stari Zadružni dom kojima je potrebna sanacija i pozvao i na regulisanje povraćaja zadružne imovine i rešavanja svih pravno-imovinskih pitanja s tim u vezi.

Foto: Risto Kostov

Fudbalski trener Živadinović okupio je učenike škole na obližnjem terenu na kratkom sportskom treningu i izjavio “Budućnost svake zemlje, pa i Srbije je na selu“

Prof.dr Vladimir Goati rekao je da dolazimo do prelomnog trenutka odnosa prema selu kada je država shvatila da je ono od životne važnosti za Srbiju. „Preovladala je svest da je selo šansa za Srbiju i da je ono može dovesti do neophodnog boljitka“ izjavio je Goati.

Foto: Risto Kostov

Prisutni su mogli da vide i mahanizaciju zemljoradničko stočarske zadruge „Tripošnica“, koja posluje od 1998. godine, i iz prošlogodišnjeg Programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama dobila je 15 miliona bespovratnih sredstava. Zadruga je osim mehanizacije za obradu zemlje i pravljenje stočne hrane sredstvima iz programa nabavila i 200 grla ovaca Virtemberg rase.

Podsećamo iz istog Programa Vlada Srbije je u toku 2017. i 2018. godine izdvojila 34,5 miliona dinara za 4 zadruge na teritoriji Pčinjskog okruga, a nešto manje od milijardu dinara za zadruge na teritoriji čitave Srbije.

Ove, 2019. godine za te namene odvojeno je još 667 miliona dinara na koje čeka oko 60 zadruga Srbije.

#Milan Krkobabić

'