AKTUELNO

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je sa predsednikom bugarske vlade Bojkom Borisovim i ministarkom energetike Temenuškom Petkovom, obišao radove na teritoriji opština Iskar, Kneža i Orjahovo, koji predstavljaju početak izgradnje dela gasovoda prema Srbiji, odnosno do bugarsko-srpske granice.

Ministar Antić kazao je da je ovo izuzetno značajan dan za projekat izgradnje Turskog toka, koji treba da obezbedi pre svega, povezivanje tog gasovoda preko Bugarske sa Srbijom. On je rekao da su Bugari imali dva važna koraka – jedan je završetak deonice od granice sa Turskom do njihove velike kompresorske stanice u Strandži, deonice dugačke 11km, i danas zvanično obeležavaju početak izgradnje deonice prema Srbiji.

-Sa apsolutnom sigurnošću možemo da kažemo da će bugarska strana da završi projekat neophodan za snabdevanje Srbije gasom i da će Srbija moći da očekuje isporuke gasa iz ovog pravca tokom 2020-te godine. Srbija vrlo intezivno radi svoju deonicu, mi ćemo linijski deo gasovoda završiti do kraja ove godine. Očekujemo i da će bugarska strana svoje radove završiti u prvoj polovini 2020-te, iako imaju malo kašnjenje, ali za nas je značajno da će oni brzo i intenzivno raditi deonicu do Srbije, što je za nas ključno -  istakao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

On je kazao da je za sve u regionu ovo sjajna vest i potvrda da sve tri vlade stavljaju akcenat na energetsku bezbednost i sigurnost snabdevanja, iz koje proizilazi čvrsta saradnja u oblasti energetike. U tom smislu, izjavio je ministar, od krucijalnog značaja je projekat zajedničkog gasovoda, nastavka projekta Turski tok, koji je od vitalne važnosti za razvoj naše tri zemlje ali i ceo region.

Foto: Ministarstvo Rudarstva i Energetike

-Drago mi je što mogu da konstatujem da je ovo znak, da je koordinacija aktivnosti koje će u svim scenarijima obezbediti snabdevanje gasom Srbije, Bugarske i Mađarske, dala sjajne rezultate - naglasio je ministar Antić. On je ocenio da Magistralni gasovod kroz Srbiju od bugarske do mađarske granice, predstavlja ogroman potencijal koji će Srbiju učiniti tranzitnom zemljom.

-Nema dileme da sve države koje se nalaze na trasi budućeg gasovoda, sprovode aktivnosti u skladu sa planom. To će nam omogućiti da ozbiljno planiramo buduće energetske projekte - rekao je, na otvaranju radova u Bugarskoj, Antić.

Foto: Ministarstvo Rudarstva i Energetike

On je podsetio da je sa mađarskim ministrom Peterom Sijartom u junu potpisao sporazum koji će rezultirati spajanjem dva magistralna gasovoda, kao i da je, u tom smislu, definisan čitav set aktivnosti koji će omogućiti da se ta interkonekcija izgradi i stavi u funkciju. Bugarska, Srbija i Mađarska intenzivno rade na izgradnji gasovoda, i iz Bugarske šalju jasnu poruku – nastavak "Turskog toka" je neophodan za energetsku bezbednost regiona, istakao je Antić.

On je ocenio da su odnosi tri zemlje na visokom političkom nivou - prijateljski, partnerski i bazirani na međusobnom uvažavanju.

Foto: Ministarstvo Rudarstva i Energetike

-Siguran sam da će Srbija, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, održati kontinuitet daljeg jačanja političkih i ekonomskih odnosa i saradnju u energetskoj sferi, u interesu i na opšte zadovoljstvo nas i naših naroda - zaključio je Antić, dodaje se u saopštenju.

Foto: Ministarstvo Rudarstva i Energetike

Događaju su prisustvovali državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Mađarske, Tamaš Mencer (Tamas Menczer), predstavnici gasnih kompanija Bulgartransgasa i turskog Botaša, ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović, kao i generalni direktor Srbijagasa, Dušan Bajatović.

#Aleksandar Antić

'