AKTUELNO

Opšitna Mionica je u novom ruhu, priliv investicija je konstantan, neguju se kultura i obrazovnaje najmlađih, dok kulturnog sadržaja ima na pretek, a ova opština je ponovo ''biser kolubarskog okruga'', rekao je predsednik opštine Mionica, Boban Janković.

Opština Mionica svoju priliku za razvoj vidi u aktuelnoj politici Republike Srbije koja brine o razvoju malih opština pružajući im mogućnost da dođu do izražaja, a razgovor sa Bobanom Jankovićem za pink.rs samo je potrvdio to.

- Zahvaljujući politici Republike Srbije, na čelu sa našim predsednikom Aleksandrom Vučićem, svedočimo stalnom snaženju naše države - rekao je Janković i dodao da Mionica po prvi put posle nekoliko decenija, ima kontinuitet vlasti i značajnu podršku Republike Srbije.

Foto: Opština Mionica

Danas je Mionca mesto ekonomskog napretka i kulturnog razvoja, a zahvaljujući pažljivom planiranju u proteklih pet godina već postoje planovi za budućnost u narednih pet do deset godina.

- Kada sam 2014. godine preuzeo sam funkciju predsednika opštine Mionica, krenuli smo sa intezivnim radom na unapređenju opštine. Strateški planiramo, postavljamo ciljeve, preuzimamo odgovornost i realizujemo planove - kaže za Janković.

Foto: Opština Mionica

Kako on kaže, najznačajniji zadatak je poboljšanje životnog standarda građana, i zbog toga se stalno radi na izgradnji i obnovi putne i komunalne infrastrukture, obezbeđivanju kulturno-edukativnih sadržaja, preduzimanju mera populacine politike.

- Najveća sredstva ulažu se u podsticaj obrazovanja dece, kojoj pripada budućnost Republike Srbij. U naredne tri godine očekuje nas završetak rekonstrukcije objekata javne namene, dok u prvi plan stavljamo objekte namenjene deci – obdaništa i škole - rekao je Janković.

Foto: Opština Mionica

Nakon 25 godina, jula 2018. godine završena je Hala sportova Mionica, koju je svečano otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- U njoj se danas održavaju sportske manifestacije od nacionalnog značaja. Konstantno radimo na promociji sporta i zdravog života, kako bi naša deca sigurnim korakom išla ka svetloj budućnosti - rekao je Janković.

Foto: Opština Mionica

On je dodao da je 2016. godine nakon 10 godina, otvoren obnovljeni ''Kulturni centar Mionica'' sa modernom bioskopskom salom, a Mionica je zahvaljujući tome postala domaćin “Miona Fest” filmskog festivala.

Kako je Janković objasnio, povećanje broja stanovnika je osnovni cilj opštine, a plan je da na popisu 2021. godine broj stanovnika bude osetno povećan.

Foto: Opština Mionica

- Takođe, radimo na podizanju svesti srpskog građanstva o značaju života u zdravoj ruralnoj sredini i zdravom seoskom životu - rekao je on i dodao da su šanse jednake na selu i u gradu.

Sledeće godine nova industrijska zona u Mionici

Foto: Opština Mionica

- Građani Mionice pretežno se bave poljoprivredom u okviru usitnjenih domaćinstava, a egzistencijalne potrebe ne mogu ostvariti isključivo od poljoprivrede. Stoga, radimo na privlačenju investicija u izgradnju fabrika, kako bi im obezbedili radna mesta - kaže Janković.

Prema njegovim rečima, na mestu nekadašnje hladnjače u staroj industrijskoj zoni planira se otvaranje fabrike koja će zasposliti preko 300 radnika.

Foto: Opština Mionica

- Upravo dolazak jednog fabričkog giganta oslikava šansu koju Republika Srbija pruža malim opštinama, dok od sledeće godine planira otvaranje još 3 fabrike u novoj industrijskoj zoni, gde će svoju egzistenciju obezbediti još 500 radnika - objašnjava Janković.

Foto: Opština Mionica

Kako se osvrnuo, u planu je gradnja jedinstvenog hotelskog kompleksa uz Muzej Kolubarske bitke i Paviljon lepih umetnosti, dok nas u novoj industrijskoj zoni očekuje otvaranje 3 fabrike koje će uposliti preko 500 radnika, čime će svakom domaćinstvu biti obezbeđena plata.

Fokus na razvoju manifestacionog turizma

- Najznačajnija manifestacija opštine Mionica jesu “Mišićevi dani”, koji će se u čast našem najslavnijem vojskovođi-vojvodi Živojinu Mišiću po 24. put ove godine održati od 13. do 20. jula - kazao je Janković.

Dodao je da je ova manifestacija od nacionalnog značaja, i da iz godine u godinu beleži sve veći broj gostiju iz zemlje i inostranstva.

- Završetkom auto-puta “Miloš Veliki” i saobraćajnice M4, Mionica će biti samo na 45 minuta od prestonice, što pruža značajne šanse za razvoj receptivnog turizma - ukazao je Janković i objasnio da je Mionica posebna po tome što su javni i privatni sektor zajednički nastupaju na turističkom tržištu.

Kako je naveo, minički turizam fokusira se na razvoju manifestacionog, ruralnog, sportsko-rekreativnog, verskog i “MICE” turizma.

Foto: Opština Mionica

- Na bazi postojećih turističkih resursa kreirali smo inovativne turističke proizvode, u vidu programa specijalizovanih za individualne posetioce i korporativne klijetne. Mionica je tako ušla u grupu destinacija sa stalnim polascima iz prestonice, kao i u top pet izuzetnih destinacija Evrope u Srbiji, sa potencijalom za razvoj banjskog turizma, u okviru projekta EDEN Turističke organizacije Srbije - rekao je Janković.

Objasnio je da je u planu revitalizacija Banje Vrujci koja je među najpoznatijim banjama u Srbiji.

- Idejna zamisao je da opština Mionica u celosti postane turistička destinacija, da se razvije po ugledu na “Slovenačke toplice” - rekao je Jankoivć i dodao da je sa Arhitektonskim fakultetom u Beogradu oformljena saradnja na projektu turističkog i urbanističkog uređenja Mionice.

Mionička opština koja doprinosi smanjenju zagađenja životne okoline

- Zahvaljujući Vladi Republike Srbije, toplifikacija Mionice u vidu toplovodne grejne mreže na biomasu biće završena do kraja sledeće godine, a na nju će biti priključeni objekti javne i privatne namene - objasnio je Janković i poručio da Mionica ide u korak sa vremenom:

Foto: Opština Mionica

- Radimo na edukaciji građanstva o značaju zaštite životne sredine, od koje zavisi zdrava budućnost naše dece.

- Ubeđen sam, da ćemo stvarajući kvalitetne uslove za život obezbediti da mnogima, Srbija i Mionica, postanu atraktivne kao krajnje odredište za srećan život - rekao je Janković i dodao da sve što se radi u Mionici upravo i radi za Mioničane i za Srbiju.

Foto: Opština Mionica

Kako je objasnio, najveća investicija je investicija u ljude.

- Opštinu Mionica za pet do 10 godina vidim kao privredno razvijen grad, atraktivnu turističku destinaciju za SPA, Kongresni i Manifestacioni turizam, kao mesto u koje će se doseljavati ljudi - zaključio je Janković i dodao da veruje da će Mionička sela odzvanjati veselim osmehom beba.

Autor: N.T.

#Mionica

#Razvoj

#napredak

'