AKTUELNO

Na graničnom prelazu Horgoš "radi" pas koji je nedavno osujetio nelegalno prenošenje cigareta.

Veseo, drželjubiv, umiljat, prijateljski maše repom sve dok ne nanjuši duvan ili narkotike. A oseti ih nepogrešivo, ma gde ih putnici koji prelaze državnu granicu sa Mađarskom sakrili. Malinoa Neron, u crnom prslučiću na kome je istaknuta zastava Srbije i natpis "carina", tada neumoljivo skače i srpskim carinicima signalizira da se tu nalazi nešto što nije prijavljeno.

Zahvaljujući svom nepogrešivom njuhu, ovaj mio belgijski ovčar, star tri i po godine, desna je ruka službenika Uprave carine u otkrivanju šverca cigareta, narkotika, psihoaktivnih supstanci...

Foto: Uprava carina

Tako je nedavno na prelazu "Horgoš 2" otkrio 970 paklica cigareta bez akcize, smeštenih u duplom dnu "smarta", pre toga 162 boksa, a još se prepričava kako je tokom šetnje uskočio u automobil, počeo da grebe po kontrolnoj tabli da bi se posle ispostavilo da je tu sakriveno više od 40 bokseva. Na sličan način je osujetio i nelegalno prenošenje 1,3 kilograma heroina.

- Što je najzanimljivije, tada nismo ni bili u kontroli nego smo završili smenu i išli na ručak, kada je osetio miris u vozilu koje je bilo u pokretu i dao nam znak da se u njemu nalazi nešto sumnjivo - ponosno priča Milan, carinski službenik obučen za vodiča službenih pasa. - Jednom prilikom me je vukao do kola na traci i tako mi pokazao da se tu nešto dešava. Nije ga prevarila ni ljuta paprika u koju je jedan putnik sakrio pola kilograma duvana. Naučen je na aktivno traženje robe, počne da grebe i laje i daje nam znak da je tu nešto sakriveno.

Vodič Milan, inače, veliki je zaljubljenik u životinje i ne razdvaja se od Nerona. Njih dvojica su ove godine odradila mnoge akcije protiv švercera, na nekoliko graničnih prelaza širom Srbije.

Foto: Uprava carina

Kod Milančeta, kako svi odmilja zovu ovog službenika Uprave carina, Neron je došao sa godinu dana. Iako na početku, kako sam priznaje, nisu imali neki bliski odnos, sada se ne odvajaju. Zahvaljujući njegovom trudu i upornoj dresuri, Neron je od početka godine počeo aktivno da radi i zahvaljujući svojim uspesima postao punopravni član carinske službe i policije.

- Našli smo zajednički jezik, počeli da treniramo i sada ne možemo jedan bez drugog. Kako kod nas važi pravilo jedan vodič - jedan pas, mi smo bukvalno 24 sata zajedno - dalje će Milan. - Živi kod mene u kući, a kada smo na terenu na granici i kada tamo spavamo, on je sa nama u krevetu. Sastavni je deo i poluga u našem poslu. Uz to je veoma druželjubiv i često putnici dolaze da se slikaju sa njim ili da ga pomaze. Nikad nikoga nije ujeo.

Carinski službenici ruše predrasude da pse drogiraju i da zato oni, kad upadnu u krizu, pronalaze narkotike.

- O tome nema govora. Vežbamo pomoću krpica koje su natopljene u duvan ili drogu i on im tako prepoznaje miris. Zna i da će kad ih nanjuši dobiti kao nagradu svoju lopticu i igru sa vodičem. Pas je učen na igru i lopticu, ne zna kako izgledaju droga ili cigareta - objašnjava dalje vodič. - Nikada ga nisam udario, to je strogo zabranjeno. Ovo su izuzetno pametni psi i ako se dobro radi sa njima, mogu da budu dragoceni. Naravno, kao i čovek, ima dana kada mu se ne radi i na meni je da to prepoznam i razumem.

Foto: Uprava carina

A Milan i Neron uživaju u zajedničkom radu i provedenom vremenu. Bar pet dana nedeljno su na graničnim prelazima duž srpsko-mađarske međe, a kada nema prekršaja, onda mu se fingiraju situacije.

- Proces Neronovog specijalnog treninga trajao je tri meseca. Ovaj pas bio je na obuci u Rumuniji. Ali sa njim se mora raditi svakodnevno - dalje će vodič. - Tako sakrijemo krpicu u neka kola i onda se igramo. Ne sme da se ulenji.

Neron ima i strogo propisanu ishranu zasnovanu na granulama, pa ga miris hrane koju putnici često nose ne ometa u poslu.

Foto: Uprava carina

Uprava carine trenutno ima šest službenih pasa, od kojih su četiri aktivna. Najaktivniji su Neron, koji se najčešće viđa na Horgošu, i Hera, koja je uglavnom na Batrovcima. Radni vek carinskog psa uglavnom je oko osam godina, potom idu u zasluženu penziju.

- Njihovi susreti su sjajni, prošli su obuku zajedno i prepoznaju se. Oduševljeno se igraju, ali im ne može ništa promaći - dodaje sagovornik.

#Carina

#Pas Neron

'