AKTUELNO

Stavljanje mete na nekoga teško se može nazvati metaforom, to je poziv na ubistvo, ocenjuje ministar spoljnih poslova i lider SPS-a Ivica Dačić naslovne strana NIN-a i Danasa na kojima je kao meta predstavljen predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On dodaje da ima utisak da se nikada neko tako brutalno nije obračunavao sa političkim protivnikom, kao što se to danas rade sa predsednikom Aleksandrom Vučićem stavljajući mete na njega.

Naveo je da se iz dana u dan ponavljaju pretnje predsedniku, da mu se stavljaju mete, izmišljaju i ponavljaju laži o njemu i njegovoj porodici, a da se onda za to govori da je u pitanju metafora.

- Kad stavite metu na nekog teško da je to metafora, to je poziv na ubistvo - rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom i podsetio da se listu "Identitet" uoči ubistva premijera Zorana Đinđića pojavio tekst "Djinđić meta slobodnog strelca" .

- Šta sad ovo znači? Da je Vučić meta slobodnog strelca ili osam slobodnih strelaca - upitao je Dačić.

Naglasio je da je stavljanje mete strašno i nedopustivo, da je to medijska i politička priprema za nasilje i da to više nije politička borba.

- Obaveza svih je da se založe da se ovakvo ponašanje suzbije. Svako ćutanje može da znači i odobravanje - rekao je Dačić.

Političari, kaže treba da se bave politikom, a onaj ko priziva nasilje nije političar i prema njemu treba da se primenjuju sve odredbe iz krivičnog Zakonika i Zakona o prekršajima.

Dačić je rekao da ne veruje da u Sloveniji neko nekom stavlja metu, jer to, kaže, prevazilazi sve oblike političke borbe.

#Ivica Dačić

'