AKTUELNO

Veće investicije, veći izvoz i rast potrošnje su uslov za bolji život, istakao je predsednik Vlade Srbije nakon razgovora sa premijerom pokrajine Hesen Folkerom Bufijeom.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i njegov nemački kolega su na zajedničkoj pres konferenciji u Vladi Srbije poručili da je Srbija na dobrom ekonomskom putu, ukazavši da kompanije iz Hesena ovde zapošljavaju više od 8.000 ljudi.

Foto: Tanjug

- Saglasili smo se da je Srbijia na dobrom ekonomskom putu, ali puno toga treba da popravimo, što se tiče političke stabilnosti, ali i pravne sigurnosti. Hesen ima osam puta veći BDP nego Srbija, iako je po broju stanovnika nešto manji, te da je, sa još tri nemačke pokrajine, najznačajniji deo Nemačke za Srbiju, jer tu izvozimo 75 odsto ukupne robe - rekao je srpski premijer.

Vučić je istakao da će Srbija učiniti sve kako bi popravila ekonomsku situaciju, ali i unapredila političku stabilnost, što će stvoriti uslove da dođe još više kompanija iz Hesena.

Foto: Tanjug

Za njih je od ključnog značaja očuvanje političke stabilnosti, istakao je premijer i zahvalio se nemačkom kolegi na podršci evropskim integracija i pozvao nemačke investitore da dođu i ulažu u Srbiju.

Govoreći o evrospkim integracijama, Vučić je podsetio da je Srbija juče zatvorila jedno i otvorila dva poglavlja. - Uslovi za nas su nešto teži zbog situacije na Kosovu i Metohiji - dodao je premijer i poručio da moramo da "trčimo još više i snažnije".

- Pozitivna slika o Srbiji je signal za nove investitore. Mi danas trošimo, koliko zaradimo, pa je situacija povoljnija i u odnosu na neke zemlje EU - rekao je Vučić i dodao da je na Srbiji da sebe reformiše i popravi, a na Evropi da vidi da li nas želi.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da neće ići na Biznis forum na Kopaoniku, kojem će ove godine prisustvovati cela delegacija MMF jer će otvarati fabrika i biti sa radnicima.

Uslov za bolji život su veći izvoz, veći rast i veća potrošnja. MMF nema primedbu na stanje javnih finansija, potrebno je poboljšati stvari u privatnom sektoru - rekao je Vučić i najavio da će Srbija imati suficit od 40 miliona evra.

Plate i penzije u javnom sektoru

Prema rečima Vučića, jačanje privatnog sektora je nešto što moramo da radimo, kako bi se tamo povećale plate, jer odatle idu plate, penzije i sve ostalo za javni sektor. Pemijer je najavio i povećenja plate u javnom sektoru i penzija u ove godine, navodeći da su javne finansije u dobrom stanju. Većim platama, kako je rekao, mogu da se nadaju i administrativni radnici.

Premijer je istakao da vlada nastoji da obezbedi rast i napredak ekonomije i standard građana, ali i da pomogne onima koji su opljačkani pre više od decenije. Osvrnuvši se na slučaj radnika preduzeća u Nišu upropašćenih pre više od decenije. - Neko ih je opljačkao pre 10 i 12 godina, ništa im niko u međuvremenu nije dao i pomogao, a danas kažu da im ništa ne dajemo, mi koji izmišljamo načine da im sad pomognemo - dodao je premijer.

- Situaciju u Makedoniji pratimo, ne mešamo se, ali nikome nećemo dozvoliti da Srbiju ponižava. Što se tiče Bosne i Hercegovine daćemo sve od sebe da sačuvamo mir, to je uslov novih investicija - istakao je premijer.

Fraport u igri za aerodrom Nikola Tesla

Vučić je sa premijerom nemačke Savezne pokrajine Hesen razgovarao o mogućem učešću nemačke transportne kompanije Fraport u koncesiji za aerodrom "Nikola Tesla". Prema Vučićevim rečima, dolazak Fraporta omogućio bi dodatni razvoj naše vazdušne luke, kao i uvećan kargo saobraćaj, a to je od ogromnog značaja za Srbiju.

Foto: Tanjug

Bufje je ukazao da Hesen i Srbija imaju jaku ekonomsku saradnju, istakavši da je moguća jača saradnja i u drugim oblastima. - Trgovinska razmena je veća nego sa drugim zemljama u okruženju. Ako se nastavi reformski proces, ljudi će videti da ovde imaju dobru budućnost - istakao je premijer Hesena.

Zahvalio se Vladi Srbije koja priznaje baštinu Podunavskih švaba i dodao da je Srbija ključna zemlja za ceo region. Bufje je najavio podršku reformskom putu Srbije, dodao da situacija u Evropi nije jednostavna. - Važno je da Evropa ostane ujedinjena, a to nije moguće bez stabilnosti ovog regiona, a u tome ključnu ulogu ima Srbija - istakao je Bufje.

- Zaista vredi nastaviti evropskim putem koji nije lak. Mnogi kažu da je dosta 27 članica, ali lično mislim da bi EU bila nepotpuna ako ne bude proširenja - rekao je premijer Hesena.

-Cilj investicija je stvaranje radnih mesta, ali neophodni su povoljan poslovni ambijent i kvalifikovana radna snaga. Podržaćemo reformski put, jer ako je Srbiji dobro i nama je dobro - istakao je Bufje.

Foto: Tanjug

Premijer Vučić i nemački gost razgovaraju pre svega o mogućnostima za dalje privlačenje investitora iz Nemačke, kao i pospešivanju saradnje sa ovom ekonomski snažnom pokrajinom.

Inače iz nemačke pokrajine Hesen u Srbiji posluju kompanije kao što su Štada, Frezenijus, Meser, Norma.

Nakon razgovora premijer Vučić i njegov gost iz Nemačke obratiće se medijima. Premijer Hesena Bufije danas će posetiti i Hemofarm u Vršcu gde će razgovarati sa poslovodstvom o poslovanju u Srbiji.

A.V./S.M.

#Aleksandar Vučić

#Folker Bufije

#Nemačka

#Premijer

'