AKTUELNO

Njegova svetost kaže da je Srbija uvek imala prijateljske odnose sa ruskim narodom i Ruskom pravoslavnom crkvom.

Patrijarh je naveo da Srbija želi prijateljske odnose i sa Evropom, i sa Amerikom, i sa Rusijom, ali ukoliko se interesi suprotstavljaju onda nema dvoumljenja - Rusija je na prvom mestu.

- Naši odnosi sa Rusijom i sa RPC su odnosi dva naroda, bratska, jednokrvna i jednoverna. Naši odnosi su uvek u prošlosti bili na visini, sem ako izuzmemo vreme pre i posle Oktobarske revolucije koja je bila tragična i za Ruse, i za Srbe, i za sve slovenske narode - rekao je patrijarh Irinej.

On je dodao da su se u bližoj i daljoj prošlosti predstavnici Srpske pravoslavne crkve školovali u Rusiji i da ih je Moskva pomagala.

- Da ne govorimo o onome što je carska porodica Nikolaja Romanova učinila za srpski narod u jednom tragičnom vremenu kada se postavilo pitanje izlaska srpske vojske iz Srbije i kad su se zapadni saveznici dvoumili da li da prihvate tu vojsku ili ne - istakao je patrijarh i dodao da je car Nikolaj Drugi izrekao vrlo važnu stvar koja je učinila - da smo opstali kao vojska i narod.

On je podsetio da je ruski car zbog toga kasnije snosio posledice, ocenivši da je to dokaz koliko je ruska država mislila o nama.

Autor: G.N.

'