AKTUELNO

Nastavljen 24. Kopaonik biznis forum, očekuje se da se premijer Vučić obrati učesnicima skupa.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da u ovoj godini očekuje napredak Srbije na Duing biznis listi Svetske banke za još deset do 15 mesta. Vučić je, u obraćanju na 24. Kopaonik biznis forumu, rekao da je to zasluga reformi koje su počele posle 2014. i najtežih poplava koje su zadesile Srbiju u njenoj istoriji.

Pre toga, od 2008. do 2012. porastao je javni dug sa 28 na 56 odsto, što je moralo da bude zaustavljeno. Kako je objasnio taj preokret koji, kako kaže, mnogi nisu očekivali, učinjen je donošenjem važnih zakona, poput Zakona o radu, ali i drugim teškom i nepopularnim merama koje su doprinele fiskalnoj stabilizaciji zemlje.

Prema njegovim rečima, javnost je bila protiv tih teških mera, a oni koji su znali da one moraju da se sprovodu, uglavnom su ćutali, sklanjali se i puštali nekog drugog da taj teret preuzme na sebe. On je podsetio da je Srbija, zahvaljujući tim potezima, u poslednje dve godine napredovala za 44 mesta na Duing biznis listi Svetske banke.

Kopaonik biznis forum, 24. po redu, nastavio je danas rad, a na dnevnom redu su debate na temu realizacije reformi, odnosno razvoja infrastrukture, restrukturisanja javnog sektora i pametnog rasta.

Foto: Tanjug

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je vrednost aktuelnih infrastrukturnih projekata skoro devet milijardi evra, što pokazuje da u Srbiji imamo pravi infrasturkturni bum.

- U narednih nekoliko godina Srbija treba da bude prešpartana koridorima - istakla je Mihajlović otvarajući drugi dan Kopaonik biznis foruma. Do kraja godine biće završen putni Koridor 10 ili eventualno početkom 2018. godine, rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da će biti zavšen i autoput Obrenovac - Preljina od 103 km. - Imaćemo i 'Autoput mira' Niš - Merdare - Priština i do kraja godine biće završena projektna dokumentacija - navela je Mihajlović.

Foto: Tanjug

"Srpski Davos", koji je svečano otvoren u Hotelu Grand, završava se sutra. Forum obuhvata 20 panela, tri plenarne sesije, četiri specijalna događaja i dve panel prezentacije.

Na skupu koji u martu tradicionalno organizuju Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije, učestvuje oko 1.000 stručnjaka, predstavnika akademske zajednice i korporativnog sektora iz zemlje, regiona, ali i sveta.

Kopaonik biznis forum je drugog dana otvoren plenarnom sednicom Razvoj infrastrukture i restrukturiranje javnog sektora bez fiskalnog pritiska, a kasnije se očekuje učešće premijera Srbije Aleksandra Vučića. Drugi dan je posvećen programu realizacije reformi u Srbiji - razvoju infrastrukture, restrukturiranju javnog sektora i pametnom rastu.

#Aleksandar Vučić

#Biznis

#Biznis forum

#Ekonomija

#Kopaonik

'